احتمالا میدانید که بعد از عمل بینی باید تا مدتی روی بینیتان گچ داشته باشید. اسپلینت درواقع همان گچی است که بعد از عمل روی بینی شما قرار داده میشود. اگر میخواهید بدانید اسپلینت بینی چه کاربردی دارد، چرا استفاده میشود؟ و چه زمانی برداشته میشود؟ تا پایان این مقاله با ما همراه باشید.
ما در مجموعه زیباکس روزانه زیباجویان بسیاری را می بینیم که برای برداشتن اسپلینت بینی مراجعه میکنند و نگرانیها و سوالات زیادی دارند. به همین دلیل در این مقاله به تمامی سوالات شما در خصوص اسپلینت یا گچ بینی توضیح داده و نکات مراقبتی و نحوه برداشتن آن را شرح داده ایم.
بنابراین اگر دماغتان را عمل کرده اید و می خواهید درباره گچ و اسپلینت بینی بیشتر بدانید تا انتهای مقاله با ما همراه باشید. اما اگر هنوز عمل بینی انجام نداده اید، پیشنهاد می کنیم حتما برای آشنایی با بهترین و مناسب ترین جراح با توجه به شرایط و فرم بینی تان از کارشناسان زیباکس مشاوره تخصصی بگیرید.
اسپلینت بینی چیست؟

در گذشته بعد از عمل، برای حفظ فرم بینی از گچ استفاده میکردند که امروزه اسپلینت جایگزین آن شده است. اسپلینت درواقع همان گچ یا آتل است که بعد از عمل بینی در داخل یا خارج از بینی قرار میگیرد و وظیفه آن محافظت از غضروف و استخوانهای تغییر شکل یافته بعد از جراحی است. اسپلینت معمولا باید تا یک هفته روی بینی بماند و وجود آن تاثیر به سزایی در شکل نهایی بینی دارد. اسپلینت بینی از جنس پلاستیک یا سیلیکون است و در ابعاد و اندازههای مختلف استفاده میشود.
انواع اسپلینت بینی

اسپلینت بینی به دو نوع داخلی و خارجی تقسیم میشود. به طور کلی اسپلینت ها را میتوان در داخل یا خارج از بینی قرار داد که در ادامه هر یک از انواع آنها را بررسی میکنیم.
اسپلینت خارجی بینی
این نوع اسپلینت بیرون بینی قرار گرفته و به کمک باند در جای خود محکم میشود. نحوه استفاده از آن به این صورت است که ابتدا یک چسب مخصوص روی بینی قرار داده میشود که به کاهش تورم بینی کمک میکند و سپس آتل روی آن قرار میگیرد. اسپلینت خارجی بعد از عملهای زیبایی و برای ثابت ماندن بینی و فیکس شدن استخوانها در حالت جدید خود استفاده میشود.
اسپلینت داخلی بینی
این نوع اسپلینت در داخل سوراخهای بینی قرار میگیرد و با بخیه در جای خودش محکم میشود. اسپلینت داخلی معمولا بعد از عمل انحراف بینی استفاده میشود و وظیفه آن محافظت از تیغه داخلی بینی است. میتوان گفت اسپلینتهای داخلی درواقع لولههایی با انحنای کم هستند که در حفره بینی قرار میگیرند.
باید بدانید که اسپلینت داخلی با مش و تامپون فرق دارد. تامپون از جنس پنبه و اسپلینت داخلی از جنس پلاستیکی است که در اثر حرارت نرم شده و به راحتی از بینی خارج میشود. برای دریافت اطلاعات کامل تر میتوانید مقاله مش یا تامپون بینی را مطالعه کنید.
چرا از گچ بینی استفاده میشود؟

میدانید که طی جراحی زیبایی بینی غضروف و استخوانها شکسته شده و بعد از تغییر شکل در جای جدید قرار میگیرند. نقش اسپلینت در قرارگیری استخوانها و به ویژه بافت غضروفی بسیار مهم است. درواقع بعد از عمل بینی اندازه و شکل بینی و شکل سوراخها و سپتوم بینی تغییر میکند، جراح باید برای حفظ فرم جدید بینی از اسپلینت یا گچ بینی استفاده کند.
گچ بینی باعث میشود که استخوان و غضروف در بهترین موقعیت خود قرار گرفته و ثابت بمانند تا زمانی که به طور کامل جوش بخورند. از طرفی اسپلینت بینی مانعی است در برابر ضربات و فشارهای خارجی احتمالی. بهطور کلی میتوان گفت استفاده از گچ بینی یا اسپلینت با سه هدف مهم انجام میشود:
- تثبیت بافتهای تغییر شکل یافته
- کاهش التهاب، خونریزی و ورم بعد از عمل
- محافظت از بینی در برابر صدمات خارجی احتمالی
بعد از کدام عملها از گچ بینی استفاده میشود؟
گچ بینی معمولا باید تا یک هفته بعد از انواع عمل بینی روی دماغ قرار داشته باشد. به طور کلی میتوان گفت بعد از عملهای زیر نیاز به استفاده از گچ بینی است:
- رینوپلاستی (جراحی زیبایی بینی)
- سپتوپلاستی (جراحی اصلاح انحراف بینی)
- عمل پولیپ بینی
- ترمیم شکستگی بینی
نحوه مراقبت از اسپلینت بینی

شما باید در طول یک هفتهای که اسپلینت روی بینیتان قرار دارد از آن محافظت کنید تا خیس و جابجا نشود؛ چراکه این تغییرات میتواند باعث ایجاد مشکلات متعددی برای بینی شما شود. بنابراین در طول هفته اول بعد از عمل بینی نباید به حمام بروید و مراقب باشید به هیچ وجه گچ بینیتان خیس نشود.
خیس شدن گچ بینی منجر به شل شدن و جابه جایی آن میشود و این موضوع میتواند فرم نهایی بینی را تغییر دهد. از طرفی خیس شدن اسپلینت ممکن است خاصیت نگهداری آن را از بین ببرد. بنابراین اگر نیاز به شستشوی صورتتان داشتید، این کار را با احتیاط انجام دهید و سعی کنید اسپلینت به هیچ وجه خیس نشود. خیس شدن گچ یکی از ممنوعههای عمل بینی است. شما میتوانید برای اطلاع از سایر ممنوعیتهای مقاله ممنوعات عمل بینی را مطالعه کنید.
گچ بینی کاملا ظریف است و به ضخامت گچ دست و پا نیست. بنابراین باید از ضربات شدید و شوخی کردن با گچ خودداری کنید. کوچک ترین ضربه به اسپلینت میتواند باعث تغییر فرم بینی شما شده و نتیجه نهایی را تحت تاثیر قرار دهد.
در طول روند بهبودی ورم بینی کاهش پیدا میکند و به این ترتیب ممکن است گچ بینی شل شود. حتی ممکن است تا حدی شل شود که احساس کنید هرلحظه ممکن است از روی بینیتان بیفتد. در چنین شرایطی سعی کنید به هیچ وجه اسپلینت را زودتر از موعد برندارید. این کار موجب آسیب دیدن بینی شده و روند بهبودی را تحت تاثیر قرار میدهد.
پیشنهاد میکنیم مقاله مراقبت های بعد از عمل بینی را مطالعه کنید تا تمام نکات لازم درمورد نحوه مراقبت از اسپلینت بعد از جراحی بینی را به طور یکجا داشته باشید.
مشکلات گچ بینی و راهکارهای موثر

اسپلینت بینی به طور کلی هیچ خطر و عوارضی ندارد؛ اما ممکن است دچار مشکلاتی شود که در ادامه برخی از این مشکلات را به همراه راهکارهای آنها بررسی میکنیم:
1- شل شدن گچ بینی
همانطور که گفتیم با گذشت زمان در طول دوران نقاهت، ورم بینی کاهش مییابد و به این ترتیب ممکن است گچ بینی شل شود. این موضوع احتمالا باعث میشود شما احساس کنید که گچ بینیتان در حال افتادن است و شما را اذیت کند. اما به هیچ وجه نباید خودتان قبل از موعد اسپلینت بینی را بردارید. در این شرایط تنها کاری که باید انجام دهید این است که به پزشک خود مراجعه کنید تا درصورت نیاز اسپلینت را بردارد.
2- خیس شدن آتل بینی
پیش از این گفتیم که گچ یا آتل بینی به هیچ وجه نباید خیس شود. برای جلوگیری از خیس شدن گچ بینی در طول دوره نقاهت بهتر است در طول این مدت به جای شستن کامل صورت از دستمالهای مرطوب استفاده کنید تا احتمال خیس شدن اسپلینت به صفر برسد.
سعی کنید در مدتی که اسپلینت روی بینیتان است حمام نروید، دقت کنید که در این مدت در معرض بخار آب هم نباید قرار بگیرید. اگر مجبور شدید میتوانید موی خود را به روش آرایشگاهی بشویید. اما برای جلوگیری از عفونت و رفع بوی بد بینی باید حتما بینیتان را شستشو دهید. برای اینکه بدانید بعد از عمل چطور بینیتان را بشویید که آسیبی به آن وارد نشود بهتر است مقاله نحوه شستشو بینی بعد از عمل را مطالعه کنید. با این وجود اگر اسپلینت بینیتان خیس شد، بدون اینکه به آن دست بزنید سریعا آن را با سشوار خشک کنید و موضوع را به پزشکتان اطلاع دهید.
3- خارش بینی از زیر گچ
ممکن است مدتی بعد از قرار گرفتن اسپلینت روی بینیتان احساس خارش کنید. این امر طبیعی است، اما ممکن است موجب آزارتان شود. باید سعی کنید با این مسئله کنار بیایید و به هیچ وجه اقدام به دستکاری اسپلینت نکنید. چراکه کوچکترین حرکت، فرم بینی شما را تغییر میدهد. از طرفی خیس شدن گچ بینی هم میتواند باعث ایجاد حس خارش شود. بنابراین اگر از خیس شدن آن خودداری کنید خود به خود احتمال خارش بینی از زیر گچ کاهش پیدا میکند.
چند روز بعد از عمل بینی گچ برداشته میشود؟

گچ بینی معمولا یک هفته بعد از جراحی برداشته میشود. اما این موضوع به طور کلی به تشخیص پزشک بستگی دارد و در برخی افراد ممکن است مدت طولانی تری روی بینی قرار بگیرد. در مواردی هم ممکن است بعد از یک هفته اسپلینت قدیمی برداشته شود و اسپلینت جدیدی روی بینی زیباجو قرار داده شود.
چگونه برای برداشتن گچ بینی آماده شویم؟
ممکن است قبل از برداشتن گچ بینی کمی استرس داشته باشید، اما با داشتن اطلاعات و آمادگی کامل، جای هیچ نگرانی و استرسی باقی نمی ماند. اگر چند ساعت قبل از برداشتن اسپلینت دوش بگیرید برداشتن گچ راحت تر انجام میشود. البته باید دقت کنید که به هیچ وجه با آب گرم دوش نگیرید و در زیر دوش به گچ بینی دست نزنید.
بد نیست هنگام مراجعه برای برداشتن گچ، خوراکی شیرینی به همراه داشته باشید؛ چراکه معمولا همزمان با برداشتن گچ، بخیههای خارجی هم کشیده میشود و بهتر است بعد از کشیدن بخیه یک چیز شیرین بخورید تا دچار افت فشار نشوید. پیشنهاد میکنیم مقاله کشیدن بخیه بینی را مطالعه کنید تا به طور کامل با این روند آشنا شوید و با نحوه مراقبت بعد از کشیدن بخیه آشنا شوید.
آیا برداشتن گچ بینی درد دارد؟

یکی از نگرانیهای زیباجویان این است که برداشتن گچ بینی با درد همراه است؟ باید بگوییم که برداشتن اسپلینت به طور کلی درد زیادی ندارد، اما به میزان آستانه درد افراد بستگی دارد. البته این موضوع به نوع اسپلینت هم بستگی دارد. در ادامه این مورد را برای اسپلینت داخلی و خارجی به طور جداگانه بررسی میکنیم.
برداشتن آتل خارجی بینی درد دارد؟
برداشتن آتل خارجی هیچگونه درد و خطری ندارد و به هیچ عنوان شما را اذیت نمیکند. اما همانطور که در بخشهای قبلی گفتیم معمولا برداشتن آتل با کشیدن بخیه بینی همراه است که در این مرحله ممکن است کمی درد و سوزش را حس کنید. بنابراین بد نیست اگر خوراکی شیرینی با خود همراه داشته باشید.
برداشتن اسپلینت داخلی بینی درد دارد؟
هنگام برداشتن اسپلینت داخلی مقداری فشار و سوزش خفیف را حس میکنید. البته جای نگرانی نیست. این فشار و سوزش موقتی و لحظهای است و قرار نیست درد شدید و ماندگاری حس کنید. باز هم توصیه ما به شما این است که یک خوراکی شیرین همراه خود داشته باشید.
مراقبتهای بعد از برداشتن گچ بینی

بعد از برداشتن اسپلینت بینی بهتر است اقدامات زیر را انجام دهید تا روند بهبودی و نقاهت شما سرعت بگیرد:
- از کمپرس سرد استفاده کنید.
- هنگام انجام فعالیت سر خود را بالا نگه دارید.
- از خوردن غذاهای سفت و جویدنی خودداری کنید.
- مراقب برخورد فیزیکی با افراد و اجسام باشید.
- حتما به صورت طاق باز بخوابید و سعی کنید برای جلوگیری از وارد شدن ضربه به بینی خود تنها و دور از دیگران بخوابید.
- حداقل تا ده روز بعد از برداشتن گچ بینی رابطه جنسی پرتحرک نداشته باشید تا ضربهای به بینیتان وارد نشود.
در صورت بروز چه مشکلاتی بعد از برداشتن گچ بینی به دکتر مراجعه کنم؟
معمولا بعد از برداشتن اسپلینت مشکلی پیش نمیآید. اما چنانچه شما با مشکلاتی مثل کج بودن بینی، اختلال تنفس، وارد شدن ضربه به بینی، خونریزی، عفونت و… مواجه شدید حتما به پزشک خود مراجعه کنید.
هر آنچه باید از اسپلینت بینی بدانید!
در این مقاله به طور کامل اسپلینت بینی و تمام موارد مربوط به آن را توضیح دادیم. با توجه به مطالب ذکر شده میتوان گفت که اسپلینت همان گچ یا آتل بینی است که بعد از عمل روی بینی قرار میگیرد و در فرم دهی نهایی به بینی تاثیر بسیاری دارد. سعی کردیم مقاله برای شما مفید باشد و تمام اطلاعات لازم را در اختیارتان قرار دهد.
حالا که با اسپلینت بینی آشنا شدید و احتمالا نگرانیتان درباره گچ بینی و دردسرهایش کمتر شد، وقت آن است که نوبت عمل خود را دریافت کنید. شما میتوانید برای آشنایی با بهترین جراحان بینی به صفحه عمل بینی در شیراز مراجعه کنید تا لیست کاملی از بهترین جراحان در اختیارتان قرار بگیرد. همچنین میتوانید برای دریافت نوبت فوری از بهترین و معروفترین جراحان روی دکمه زیر کلیک کنید.
سوالات متداول
1. آیا برداشتن گچ بینی درد دارد؟
خیر، برداشتن گچ یا اسپلینت بینی به طور کلی درد ندارد. مگر اسپلینت داخلی که با سوزش خفیف و لحظهای همراه است.
2. اسپلینت بینی چند روز بعد از عمل برداشته میشود؟
اسپلینت یا گچ بینی معمولا یک هفته بعد از عمل برداشته میشود.
3. اگر گچ بینی خیس یا شل شد چه کنیم؟
در این شرایط سریعا به پزشک مراجعه کنید.