عوارض بیهوشی عمل بینی و 5 راهکار طلایی برای کم کردن آنها

07/06/1403

عوارض بیهوشی عمل بینی

به طور کلی ترس از بیهوشی عمل بینی موضوعی کاملا طبیعی است و افراد بسیاری از بیهوشی می ترسند. اما این ترس گاهی اوقات به حدی می‌رسد که ممکن است فرد را به کلی از انجام عمل منصرف کند. اگر شما هم از این دسته افراد هستید و عمل بینی‌تان را تاکنون به دلیل ترس از بیهوشی به تعویق انداخته‌اید، این مقاله به شما کمک می‌کند.

در این مقاله انواع مختلف و نحوه بیهوشی عمل بینی را توضیح داده و عوارض بیهوشی و راهکارهای کاهش این عوارض را بررسی کرده‌ایم. بنابراین می‌توانیم این قول را به شما بدهیم که بعد از خواندن این مطلب دیگر نگران بیهوشی و عوارض آن نخواهید بود. 

پیشنهاد می کنیم برای تجربه عمل جراحی بینی امن و بی خطر در کلینیک های معتبر و توسط جراحان متخصص و با‌تجربه، از مشاوره تخصصی عمل بینی زیباکس کمک بگیرید. کارشناسان ما با تجربه بیش از 5 سال فعالیت حرفه‌ای، پس از بررسی آناتومی چهره و فرم بینی شما، بهترین و مناسبترین جراح را به شما معرفی می‌کنند. پزشکی که با استفاده از جدیدترین تکنیکهای عمل بینی کمترین عوارض ممکن و البته نتیجه دلخواهتان را پس از جراحی برایتان رقم بزند.

بیهوشی عمومی چیست؟

بیهوشی عمومی عمل بینی؛ مجموعه زیباکس
بیهوشی عمومی عمل بینی؛ مجموعه زیباکس

بیهوشی عمومی درواقع به معنی کاهش سطح هوشیاری فرد است که معمولا برای عمل های جراحی‎ تهاجمی‌ استفاده می شود. این نوع بیهوشی توسط متخصص و از طریق تزریق وریدی، سرم و یا داروهای استنشاقی انجام می‌شود.

در بیهوشی عمومی مغز درواقع به خواب می‌رود و سرعت عملکردهای بدن بسیار کاهش پیدا می‌کند. به همین دلیل فرد بعد از بیهوشی برای بسیاری از عملکردهای بدن از جمله تنفس به دستگاه‌های کمکی نیاز دارد. از این رو برای کمک به تنفس معمولا یک لوله درون گلوی افراد قرار می‌گیرد.

انواع بیهوشی

باید گفت که جراحی بینی را می‌توان تحت بیهوشی‌های مختلف با عمق‌های متفاوت انجام داد. درواقع برای عمل بینی می‌توان از سه نوع بیهوشی شامل بی حسی موضعی، بیهوشی وریدی و بیهوشی عمومی استفاده کرد. هر یک از این روش‌ها مزایا و معایب خاص خود را دارند و از نظر هزینه، عمق بیهوشی، ایمنی و عوارض با یکدیگر تفاوت دارند. معمولا روش بیهوشی با توجه به آزمایشات قبل از عمل تعیین می‌شود.

بیهوشی جراحی بینی

بیهوشی جراحی بینی​
بیهوشی جراحی بینی​

اکثر جراحان برای بیهوشی عمل بینی از بیهوشی عمومی به روش تزریق وریدی استفاده می‌کنند. برای اطمینان از اینکه به بیهوشی حساسیت نداشته باشید و خطری شما را تهدید نمی‌کند، قبل از عمل باید طبق دستور پزشک یک سری آزمایش‌ها را انجام دهید. به این ترتیب پزشک بیهوشی از سلامت شما مطمئن شده و با توجه به وضعیت جسمانی شما دز مناسبی از داروی بیهوشی را استفاده می‌کند. درصورتی که بیماری زمینه‌ای دارید حتما با متخصص بیهوشی درمیان بگذارید. در این شرایط پزشک بیهوشی ممکن است داروهایی برای شما تجویز کند و یا نکات مراقبتی به خصوصی به شما اعلام کند. 

مراحل بیهوشی عمل بینی

همانطور که پیش از این اشاره کردیم، بیهوشی عمل بینی همان بیهوشی عمومی است که با تزریق وریدی انجام می‌شود. برای این کار از آنژیوکت استفاده می‌شود و آن را وارد رگ می‌کنند. آنژیوکت دارای یک بخش فلزی و یک بخش پلاستیکی است که این بخش پلاستیکی درون رگ باقی می‌ماند و به این ترتیب نیاز به رگ گیری مجدد از بین می‌رود.

بعد از ورود آنژیوکت به رگ، داروی بیهوشی از این طریق تزریق می‌شود. اما قبل از تزریق داروی بیهوشی باید یک ماسک اکسیژن روی دهان و بینی زیباجو قرار بگیرد. بیمار چند دقیقه از طریق ماسک نفس می‌کشد تا سطح اکسیژن خون بالا برود و بعد از تزریق داروی بیهوشی به حالت خواب کامل فرو می‌رود.

به عبارتی می‌توان مراحل بیهوشی عمل بینی را به ترتیب زیر بیان کرد:

  1. اتصال آنژیوکت
  2. اتصال ماسک اکسیژن
  3. تزریق داروی بیهوشی

مشاوره بیهوشی قبل از عمل بینی

تست بیهوشی قبل از عمل بینی ​
تست بیهوشی قبل از عمل بینی ​

مشاوره بیهوشی قبل از عمل بینی به این منظور انجام می‌شود که متخصص بیهوشی مطمئن شود بیهوشی برای شما هیچ خطری ندارد. درواقع دکتر بیهوشی قبل از عمل بررسی می کند به داروهای خاصی آلرژی نداشته باشید و بدن شما نسبت به داروی بیهوشی واکنش منفی نشان نمی دهد. وضعیت عمومی سلامت شما را بررسی می کند و داروهای مصرفی شما را می پرسد. به علاوه پزشک با توجه به نتایج آزمایشاتتان ممکن است برای شما دارو تجویز کند یا به شما پرهیز غذایی یا دارویی بدهد. به این ترتیب مشاوره بیهوشی شرایط را برای عمل ایمن می‌کند. 

مدت زمان بیهوشی در عمل بینی

مدت زمان بیهوشی در عمل بینی به فاکتورهای مختلفی بستگی دارد. از جمله این فاکتورها می‌توان به نوع عمل، طول زمان جراحی و نوع داروی بیهوشی اشاره کرد. به طور کلی باید گفت جراحی بینی حدودا بین یک تا سه ساعت به طول می‌انجامد که مدت زمان بیهوشی به دلیل اقدامات قبل از عمل و ریکاوری بعد از عمل، کمی از آن بیشتر خواهد بود.

البته لازم است بدانید که کل مراحل بیهوشی در چند دقیقه اتفاق می‌افتند و شما بعد از چند دقیقه به طور کامل بیهوش خواهید شد.

به هوش آمدن بعد از عمل بینی

به هوش آمدن بعد از عمل بینی ​
به هوش آمدن بعد از عمل بینی ​

بعد از اینکه جراحی تمام شد بینی شما گچ گرفته می‌شود و یک سرم به شما متصل می‌شود. سپس شما را به اتاق ریکاوری منتقل می‌کنند. در طول مدتی که در اتاق ریکاوری بیهوش هستید یک پرستار تمام علائم حیاتی شما را چک کرده و وضعیت عمومی شما را زیر نظر دارد تا زمانی که کاملا به هوش بیایید.

بعد از به هوش آمدن ممکن است کمی احساس گلودرد داشته باشید که کاملا طبیعی است. این حس درد به این دلیل است که در طول عمل لوله اکسیژن درون گلوی شما قرار داشته است. بعد از به هوش آمدن مراقبت‌های بعد از عمل شروع می‌شوند. شما باید تمام مراقبت‌ها را به صورت درست و اصولی انجام دهید تا دوران نقاهت کم دردسرتری را پشت سر بگذارید.

آیا بیهوشی عمل بینی خطرناک است؟

در پاسخ به این سوال باید گفت اگر بیهوشی توسط متخصص انجام شود از امنیت بالایی برخوردار است و جای نگرانی ندارد. درواقع می توان گفت با استفاده درست از داروی بیهوشی و با نظارت متخصص، خطرات بیهوشی تقریبا به صفر می‌رسد. در موارد معدودی ممکن است افراد دچار آسیب‌ها و عوارضی شوند و به ندرت ممکن است خطر مرگ وجود داشته باشد. احتمال مرگ در اثر بیهوشی کمتر از یک درصد است.  

البته باید اضافه کنیم افراد دارای بیماری‌های‌های زمینه‌ای از جمله فشار خون مزمن، نارسایی قلبی، ضایعات مغزی و… باید قبل از عمل حتما دکتر بیهوشی را در جریان قرار دهند. هرچند که پزشک قبل از هر اقدامی برای جراحی، ابتدا وضعیت سلامت شما را چک می‌کند و عکس و آزمایشات مورد نیاز را تجویز می‌کند. درصورتی که پزشک در نتیجه آزمایشات شما مورد مشکوکی مشاهده کند، عمل شما را کنسل کرده و یا به تعویق می اندازد. 

از طرفی درصورتی که شما دچار بیماری‌های قلبی، ریوی، کبدی، دیابت و… باشید و یا به داروی بیهوشی حساسیت داشته باشید، جراح نمی‌تواند از بیهوشی عمومی برای شما استفاده کند. در چنین شرایطی ممکن است از سایر روش‌ها برای شما استفاده شود.

برای اینکه مطمئن شوید بیهوشی عمل بینی برایتان خطرناک نیست، پیشنهاد می‌کنیم مقاله عمل بینی برای چه کسانی خطرناک است را مطالعه کنید.

عوارض بیهوشی بعد از عمل بینی

عوارض بیهوشی بعد از عمل بینی​
عوارض بیهوشی بعد از عمل بینی​

بیهوشی عمل بینی یک سری عوارض عمومی دارد که ممکن است در افراد مختلف با شدت‌های متفاوتی بروز پیدا کنند. در ادامه به بررسی این عوارض می‌پردازیم:

  • حالت تهوع و استفراغ

یکی از شایع ترین و عمومی ترین عوارض بیهوشی عمل بینی حالت تهوع است که در حدود 30 درصد از افراد دچار آن می‌شوند. تهوع ناشی از بیهوشی معمولا تا 24 ساعت بعد از عمل طبیعی است و به ندرت پیش می‌آید که بیشتر از آن ادامه پیدا کند. برای درمان تهوع بعد از عمل بینی سعی کنید مایعات زیاد بنوشید و از رژیم غذایی سالم استفاده کنید.

  • احساس لرز

حس لرز و مور مور شدن تا چند ساعت بعد از عمل بینی طبیعی است. در این مدت ممکن است پوستتان دانه دانه شده و موهایتان سیخ شود.

  • گلودرد

یکی دیگر از عوارض بیهوشی عمومی گلودرد است که ممکن است با گرفتگی صدا و خشکی دهان هم همراه باشد. البته به دلیل لوله‌ای که قبل از عمل درون گلوی شما قرار می‌گیرد، گلودرد کاملا طبیعی است. اگر گلودرد با سرفه و خلط همراه بود حتما باید به پزشک مراجعه کنید.

  • سردرد

سردرد، سرگیجه و خواب آلودگی تا چند ساعت بعد از به هوش آمدن بعد از عمل بینی طبیعی است. اگر میزان سردردتان شدید بود با تجویز پزشک می‌توانید از داروهای مسکن استفاده کنید. 

  • درد عضلانی

بعد از عمل بینی ممکن است در قسمت شانه‌‌ها، پشت و قفسه سینه احساس درد کنید. معمولا این دردها تا دو سه روز بعد از عمل برطرف می‌شود.

  • پنومونیت آسپیراسیون

بیهوشی عمومی توانایی محافظت از راه هوایی را کاهش می‌دهد. در این شرایط اگر فرد تحت بیهوشی محتویات معده را برگرداند، محتوای معده وارد ریه‌ها شده و آسپیراسیون و التهاب داخل بافتی ایجاد می‌کند.

  • اختلال دفع ادرار

داروهای بیهوشی، عضلات را به طور موقت فلج می‌کنند. جراحی‌های طولانی‌تر به دوز بیشتری از داروهای بیهوشی احتیاج دارند. به همین دلیل گاهی ممکن است مدتی طول بکشد تا اثر داروی بیهوشی از بین برود. بنابراین اختلال در دفع ادرار تا چند ساعت بعد از عمل طبیعی است.

احتمال به هوش نیامدن بعد از عمل بینی

احتمال به هوش نیامدن بعد از عمل بینی ​
احتمال به هوش نیامدن بعد از عمل بینی ​

پیش از این هم اشاره کردیم که در بعضی موارد بسیار معدود و نادر ممکن است بیهوشی عمل منجر به مرگ شود. در برخی موارد هم ممکن است فرد دچار تاخیر در هوشیاری شود که به دلیل تاثیرات داروی بیهوشی است و نیازی به نگرانی ندارد. 

اختلالات متابولیک و بیماری‌های زمینه‌ای می‌توانند منجر به تاخیر در هوشیاری و یا به هوش نیامدن بعد از عمل بینی شوند. به طور کلی گفتیم که اگر بیهوشی توسط متخصص انجام شود احتمال بروز همه عوارض تا حدود زیادی کاهش پیدا می‌کند. علاوه بر این، آزمایشاتی که شما قبل از جراحی انجام می‌دهید برای اطمینان از بی خطر بودن داروی بیهوشی برای شماست. این آزمایش توسط پزشک بیهوشی بررسی می‌شوند و متخصص بیهوشی با توجه به نتیجه آزمایش میزان و نوع داروی بیهوشی را مشخص می‌کند. 

5 راهکار برای کم کردن عوارض بیهوشی

معمولا در همه بیمارستان‌ها و قبل از هر عمل جراحی متخصص بیهوشی افراد را بیهوش می‌کند. استفاده از داروهای بیهوشی مرغوب و نظارت متخصص بیهوشی از مهم ترین عواملی هستند که عوارض بیهوشی عمل بینی را کاهش می‌دهند. با این وجود در ادامه برخی از مهم ترین راهکارها برای کاهش این عوارض را بررسی می‌کنیم:

  1. مصرف زیاد مایعات باعث می‌شود داروی بیهوشی زودتر از بدنتان دفع شده و اثرات آن سریع تر از بین بروند.
  2. بعد از جراحی از خوردن غذاهای تند، شیرین، پر ادویه و سخت هضم خودداری کنید.
  3. اگر احساس تهوع دارید، یک ساعت به معده خود استراحت دهید و سپس آب یا آبمیوه‌های رقیق بنوشید.
  4. توصیه‌ها و دستورالعمل‌های پزشک را با دقت انجام دهید.
  5. از داروهای مسکن استفاده نکنید. مصرف این داروها ممکن است شدت عوارض بیهوشی را افزایش دهد.

آیا عمل بینی بدون بیهوشی ممکن است؟

عمل بینی بدون بیهوشی
عمل بینی بدون بیهوشی

گاهی برخی افراد شرایط استفاده از داروی بیهوشی را ندارند یا به این داروها حساسیت داشته باشند. در چنین شرایطی عمل بینی بدون بیهوشی و با بی حسی و اصطلاحا به صورت سرپایی و برای اصلاح تغییرات جزئی انجام می‌شود. در عمل بینی با بی حسی، زیباجو در طول عمل می‌تواند آگاهانه تمام روند جراحی را مشاهده کند و متوجه شود، اما دردی را حس نکند. اما همانطور که گفتیم در عمل بینی با بی حسی امکان ایجاد تغییرات زیادی وجود ندارد.

به طور کلی باید بدانید که عمل بینی بهتر است با بیهوشی انجام شود؛ چراکه جراح وقت کافی را برای انجام تغییرات لازم را دارد. از طرفی وقتی زیباجو بیهوش باشد جراح می‌تواند به راحتی بینی را برش داده و پوست را کاملا بالا بکشد تا به تمام اجزای داخلی بینی دسترسی داشته باشد. علاوه بر این زمانی که زیباجو بیهوش نباشد ممکن است استرس و نگرانی او بر روند کار جراح و نتیجه عمل تاثیر بگذارد. بنابراین بهتر است که جراحی بینی با بیهوشی انجام شود. 

دیگر عوارض عمل بینی و روش های کاهش آن

دیگر عوارض عمل بینی و روش های کاهش آن​
دیگر عوارض عمل بینی و روش های کاهش آن​

می‌دانید که عمل بینی هم مثل هر جراحی دیگری عوارضی دارد. از مهم ترین و شایع ترین عوارض عمل بینی می‌توان به تورم، کبودی، درد و خونریزی، عفونت، کاهش بویایی، مشکلات تنفسی و… اشاره کرد. برای آشنایی کامل تر با تمام عوارض جراحی بینی پیشنهاد می‌کنیم مقاله عوارض عمل بینی را مطالعه کنید. شما با انتخاب جراح متخصص و مناسب می‌توانید این عوارض را تا حدود زیادی کاهش دهید و یا حتی به صفر برسانید.

کارشناسان ما در مجموعه زیباکس با مشاوره تخصصی و آنالیز فرم بینی شما، بهترین جراح بینی را متناسب با فرم بینی و صورت و سبک جراحی مد نظرتان به شما معرفی می‌کنند. به این ترتیب زمانی که جراحی را انتخاب کرده باشید که تخصص و مهارت لازم برای جراحی بینی شما را داشته باشد عوارض عمل بینی برایتان کاهش می‌یابد. برای دریافت مشاوره تخصصی و انتخاب بهترین جراح کافی است روی دکمه زیر کلیک کنید.  

نکات مهم درباره بیهوشی عمل بینی

در این مقاله زیباکس بیهوشی عمل بینی را به طور کامل توضیح دادیم و عوارض آن را بررسی کردیم. در پایان 5 راهکار برای کاهش این عوارض به شما پیشنهاد دادیم که اگر این راهکارها را رعایت کنید احتمال بروز عوارض حتی ممکن است به صفر برسد. به عنوان مهم ترین راه برای کاهش عوارض عمل بینی و بیهوشی عمل باز هم این نکته را تکرار می‌کنیم که انتخاب جراح مناسب مهم ترین عامل کاهنده عوارض جراحی است. پس در انتخاب جراح نهایت دقت را به خرج دهید.

جستجو هوشمند جراح بینی

بهترین و مناسب‌ترین جراح‌زیبایی بینی خود را بیابید.

مشاوره جراحی زیبایی بینی

بهترین و مناسب‌ترین جراح‌زیبایی بینی خود را بیابید.

بیشتر بدانید

جهت دریافت مشاوره تلفنی فرم زیر را تکمیل نمایید.

نام شما
شماره تماس
توضیحات

تماس با مشاورین زیباکس