مراقبت های بعد از عمل بینی تأثیر مستقیم بر نتیجه نهایی جراحی دارند. در صورت رعایت نکردن آنها با عوارضی مثل ورم طولانی، خونریزی یا مشکلات تنفسی روبهرو خواهید شد و دوران نقاهت طولانی را سپری میکنید.
در این مطلب، همه مراقبت های بعد از جراحی بینی را بهطور دقیق و کامل شرح دادهایم و به شما کمک میکنیم دوران نقاهت راحتتر و کوتاهتری داشته باشید و همچنین، در سریعترین زمان ممکن، نتیجه جراحی بینی خود را مشاهده کنید.
اگر جراحی بینی خود را با همراهی مجموعه زیباکس انجام دهید، علاوه بر مشاوره تخصصی برای انتخاب بهترین جراح، تا دو سال پس از عمل پشتیبانی رایگان و تخصصی دریافت خواهید کرد. تیم زیباکس در همه مراحل بهبودی همراه شماست و سوال و نگرانی را برطرف میکند. برای دریافت اطلاعات بیشتر و مشاوره رایگان، روی دکمه زیر کلیک کنید و با ما در ارتباط باشید.

رعایت تغذیه مناسب از مهمترین مراقبت های بعد از عمل بینی
بعد از عمل بینی و در دوران نقاهت، از غذاهای نرم، کمادویه و سرشار از فیبر استفاده کنید. تغذیه بعد از جراحی بینی تاثیر مستقیمی بر سرعت بهبودی، کاهش تورم و جلوگیری از عفونت و در این دوران، بدن شما برای بازسازی بافتها، به مواد مغذی نیاز دارد. در جدول زیر، مواد غذایی مناسب و نامناسب برای دوره نقاهت بعد از عمل بینی را بررسی میکنیم.
غذاهای مفید بعد از عمل بینی | غذاهای ممنوعه بعد از عمل بینی |
غذاهای نرم و آسانهضم مانند سوپ جو، پوره سیبزمینی، ماست، فرنی و تخممرغ آبپز نرم | غذاهای سفت و سخت مانند آجیل، نان سفت، چیپس و سبزیجات خام سفت |
مواد غذایی سرشار از فیبر مانند سیب، هلو، پرتقال، اسفناج پخته، کدوحلوایی و غلات کامل | غذاهای تند و اسیدی مانند فلفل تند، سسهای پرادویه و مرکبات ترش |
پروتئینهای با کیفیت مانند گوشت مرغ، ماهی، حبوبات و لبنیات کمچرب | غذاهای فرآوریشده و پرنمک مانند فستفود، کنسروها، سوسیس و کالباس |
چربیهای سالم مانند آووکادو، روغن زیتون، مغز بادام و گردو | نوشیدنیهای کافئیندار و الکلی مانند قهوه، نوشابههای گازدار و الکل |
بعد از جراحی، بدن شما برای دفع سموم و جلوگیری از یبوست به آب و مایعات کافی نیاز دارد؛ بنابراین حتما مایعات کافی مصرف کنید و همچنین، بهجای سه وعده غذایی سنگین، وعدههای کوچکتر و مقویتر داشته باشید. بهطورکلی، رعایت یک رژیم غذایی متعادل و مناسب بعد از عمل بینی، تاثیر چشمگیری در کاهش درد، التهاب و سرعت بهبودی دارد.
انجام ندادن فعالیتهای سنگین و ورزش بعد از عمل بینی

بعد از عمل بینی، باید فعالیتهای بدنی خود را بهصورت تدریجی و بااحتیاط افزایش دهید تا از تورم، خونریزی و عوارض احتمالی جلوگیری شود. تا ۲ تا ۳ هفته باید از هرگونه فعالیت شدید و ورزشهایی که ضربان قلب و فشار خون را بالا میبرند، خودداری کنید. بهمدت ۲ ماه نباید ورزشهایی که شامل تماس فیزیکی و احتمال ضربه به بینی هستند (مانند کشتی، بسکتبال یا فوتبال) را انجام دهید. پس از ۱ تا ۲ هفته میتوانید به محل کار خود برگردید؛ اما اگر شغل شما نیاز به فعالیت فیزیکی دارد، باید مدت بیشتری استراحت کنید.
فعالیتهای شدید بدنی و ورزشهایی که فشارخون را افزایش میدهند، حداقل تا ۲ تا ۳ هفته ممنوع هستند. همچنین، تا ۲ ماه از ورزشهای پربرخورد مانند کشتی، فوتبال یا بسکتبال خودداری کنید تا بینی شما در برابر ضربه و آسیب محافظت شود. رعایت این نکات به شما کمک میکند تا دوره نقاهت را با کمترین عوارض طی کنید و سریعتر به زندگی عادی خود بازگردید.
بعد از عمل بینی از زخمهای خود مراقبت کنید
یکی از مهمترین مراقبت های بعد از عمل بینی، مواظبت از زخمها است و نقش مهمی در جلوگیری از عفونت و تسریع روند بهبودی دارد. رعایت بهداشت، جلوگیری از فشار بر بینی، محافظت از آن در برابر آفتاب و پیروی دقیق از توصیههای پزشک، از مهمترین این اقدامات هستند. در ادامه، مهمترین نکات مراقبتی برای حفظ سلامت زخمهای بینی در دوران نقاهت را بررسی میکنیم.
- روز اول سر خود را بالا نگه دارید و فقط استراحت کنید.
- حداقل به مدت 12 ماه از قرار گرفتن در معرض آفتاب شدید خودداری کنید.
- در صورت قرار گرفتن زیر نور خورشید، از یک ضد آفتاب قوی با SPF 30 یا بیشتر استفاده کنید.
- چسب بینی خود را مطابق با توضیحات پزشک بزنید.
- برشها را تمیز نگه دارید و هر روز علائم عفونت را روی زخمها بررسی کنید.
- برای کاهش تورم، از کمپرس سرد استفاده کنید.
- تا زمانیکه اسپلینت (آتل) بینی برداشته نشده است، موهای خود را نشویید. در مقاله حمام بعد از عمل بینی نحوه شستشوی صحیح مو در این دوران را توضیح داده ایم.
- به مدت 1 هفته از دمیدن هوا در بینی، خودداری کنید.
- تا زمانی که جراح اجازه نداده است، از لوازم آرایشی روی برشهای خارجی استفاده نکنید.
- صورت و موی خود بهآرامی بشویید.
- بعد از جراحی بینی اجازه دارید از لنز چشم استفاده کنید؛ اما تا زمانی که بینی شما بهطورکامل بهبود پیدا نکرده است (تقریباً 2 ماه)، از عینک برروی بینی استفاده نکنید. البته پس از برداشتن آتل بینی، میتوانید از نگهدارنده عینک برروی پیشانی خود استفاده کنید.
مراقبت از زخمها و بخیههای عمل بینی در دوران نقاهت، تضمینکننده نتیجه نهایی جراحی شماست؛ بنابراین باید به همه این نکتهها توجه کنید. باید بدانید بخیههای بینی انواع متفاوتی دارند؛ بنابراین ابتدا در مقاله «انواع بخیه بینی» با انواع زخمها و بخیههای بینی آشنا شوید و سپس نحوه مراقبت از آنها را آموزش ببینید.
مراقبت های بعد از عمل بینی: پرهیز از دخانیات و الکل تا ۲ هفته
حداقل ۲ هفته قبل و ۲ هفته بعد از عمل بینی از مصرف سیگار، قلیان و الکل خودداری کنید. نیکوتین موجود در دخانیات باعث کاهش جریان خون و اکسیژنرسانی به بافتها میشود و سرعت روند بهبودی زخمها را کاهش میدهد. الکل نیز با رقیق کردن خون، خطر خونریزی و افزایش تورم را بیشتر میکند و مصرف دخانیات ممکن است باعث بروز عفونت بخیهها شود.
بعد از عمل بینی چه داروهایی را نباید مصرف کرد؟
حداقل ۲ هفته قبل و ۲ هفته بعد از جراحی بینی، از مصرف داروهای رقیقکننده خون مانند آسپرین، ایبوپروفن، ناپروکسن و وارفارین خودداری کنید. این داروها باعث کاهش انعقاد خون و افزایش احتمال خونریزی حین و بعد از عمل میشوند. همچنین، مصرف آنها در برخی از موارد، روند ترمیم زخمها را کند و کبودی و تورم را تشدید میکند. در صورت نیاز به مصرف دارویی خاص، حتماً با جراح خود مشورت کنید تا جایگزین مناسبی برای شما تجویز کند.
نحوه خوابیدن بعد از عمل بینی؛ چند روز بعد از عمل بینی میتوان به پهلو خوابید؟
در ۷ تا ۱۰ روز اول بعد از جراحی بینی، باید به پشت بخوابید و سر خود را بالاتر از سطح بدن قرار دهید. هنگام خوابیدن دو یا سه بالش زیر سر قرار دهید تا تورم بینی کاهش پیدا کند و مایعات در بینیتان جمع نشود. 1 الی 2 هفته و در برخی از موارد تا 4 هفته (بر اساس توصیه پزشک)، نباید روی پهلو یا شکم خود بخوابید؛ زیرا باعث فشار به بینی و تغییر فرم آن میشود. همچنین، برای جلوگیری از برخورد ناگهانی دست به بینی، در این مدت از بالش دور گردن استفاده کنید.
شستشوی صحیح و مداوم بینی بعد از عمل؛ از مراقبتهای مهم
شستن صحیح بینی بعد از عمل، تأثیر مستقیمی بر کاهش تورم و تسریع بهبودی دارد. شستشوی بینی بعد از جراحی، برای جلوگیری از خشک شدن مخاط، تمیز نگه داشتن زخمها و کاهش التهاب بسیار مهم است. برای این کار، باید از سرم شستشو (سالین) یا محلول مخصوص تجویز شده توسط پزشک استفاده کنید. روند صحیح شستشوی بینی را در ادامه بررسی میکنیم.
۱. سر خود را کمی به جلو خم کنید تا محلول وارد سینوسها نشود.
2. از سرنگ بدون سوزن یا بطری مخصوص شستشو برای ریختن محلول داخل سوراخهای بینی استفاده کنید.
3. محلول را به آرامی درون بینی بریزید و اجازه دهید از سوراخ دیگر بینی خارج شود.
4. هرگز بینی خود را با فشار بالا نکشید یا تخلیه نکنید؛ زیرا این کار باعث خونریزی میشود.
5. این کار را ۲ تا ۳ بار در روز بهویژه قبل و بعد از خواب انجام دهید.
از فرو بردن دستمال، گوشپاککن یا هر جسم خارجی به داخل بینی خودداری کنید؛ زیرا این کار به بافتهای داخلی آسیب میزند و سرعت روند بهبودی را کاهش میدهد. . برای دریافت اطلاعات کاملتر درباره این موضوع، حتما مقاله «شستوشو بینی بعد از عمل» را در مجله زیباکس بخوانید.
چسب بینی بعد از عمل به شیوه صحیح
چسب زدن بینی بعد از جراحی، نقش مهمی در کاهش تورم، فرمدهی بهتر و حفظ نتایج جراحی دارد. این کار را باید طبق توصیه پزشک و با روش صحیح، در ۲ تا ۳ هفته اول بعد از عمل، بهصورت مداوم انجام دهید. در ادامه، نحوه صحیح چسب زدن بینی بعد از عمل را به شما آموزش میدهیم.
- شستن صورت: قبل از چسب زدن، بینی و اطراف آن را کاملاً تمیز و خشک کنید تا چسب بهتر روی پوست بچسبد.
- برش چسب: چند نوار چسب به طول ۳ تا ۴ سانتیمتر ببرید.
- قسمت پل بینی: یک نوار چسب را روی پل بینی قرار دهید و به آرامی آن را روی دو طرف بینی فشار دهید. این چسب نباید روی سوراخهای بینی یا نوک آن باشد، بلکه فقط قسمت بالای بینی را پوشش دهد
- پوشاندن کنارههای بینی: ۳ تا ۴ نوار چسب را بهصورت عرضی از زیر بینی به سمت بالا قرار دهید تا کل بینی را پوشش دهد. هر لایه باید کمی روی لایه قبلی قرار گیرد و چسب را طوری بزنید که بینی را نگه دارد؛ اما باعث فشار یا ایجاد مشکل در تنفس نشود. .
- تعویض چسب: چسب بینی را هر ۲ تا ۳ روز یکبار یا طبق توصیه پزشک تعویض کنید. برای برداشتن آن، از آب گرم یا محلول مخصوص استفاده کنید تا پوست دچار التهاب نشود.
چسب را بهصورت ناگهانی نکنید؛ این کار ممکن است باعث تحریک پوست یا آسیب به بافت بینی شود. چسب زدن نادرست یا بیش از حد طولانی، ممکن است نتیجه عکس داشته باشد، بنابراین حتماً مطابق توصیه پزشک عمل کنید.
بعد از عمل بینی به شیوه صحیح دوش بگیرید
بعد از جراحی بینی، باید مراقب باشید که چسب، آتل و پانسمان بینی خیس نشوند؛ زیرا رطوبت باعث شل شدن چسب و افزایش تورم میشود. در هفته اول، فقط بدن خود را بشویید و برای شستن موها، از کسی کمک بگیرید یا سر را به عقب خم کنید تا آب به بینی نرسد.
از دوش آب داغ و بخار زیاد خودداری کنید؛ زیرا گرما تورم را تشدید میکند. بعد از برداشتن آتل، میتوانید صورت خود را بهآرامی بشویید؛ اما همچنان نباید فشار مستقیم آب به بینیتان وارد شود. با رعایت این نکات، چسب بینی ماندگاری بیشتری خواهد داشت و روند بهبودی شما بدون مشکل طی میشود.
سرتان را به سمت پایین خم نکنید
بعد از جراحی بینی، خم کردن سر به پایین، باعث افزایش جریان خون در ناحیه بینی و منجر به تورم، خونریزی یا حتی تغییر شکل بافتهای در حال ترمیم شود. باتوجهبه این موضوع، در چند هفته اول، باید از خم کردن طولانیمدت برای انجام کارهایی مثل بستن کفش، برداشتن اشیا از زمین یا مطالعه در حالت سر پایین خودداری کنید. هنگام استفاده از گوشی یا خواندن، دستگاه را همسطح چشم خود قرار دهید و برای برداشتن اشیا از روی زمین، کمرتان را خم کنید؛ اما همچنان سرتان را بالا نگه دارید.
با رعایت این نکتههای مراقبتی بعد از عمل بینی، دوره نقاهت آسانتر میگذرد. علاوهبر این، انجام برخی اقدامات بعد از عمل بینی، ممنوع هستند و هرگز نباید آنها را انجام دهید؛ در مقاله «ممنوعیات عمل بینی» به شما توضیحی کامل و دقیق درباره اقدامات خطرناک و ممنوع پس از عمل بینی دادهایم.
بعد از جراحی بینی باید انتظار چه عوارضی را داشته باشیم؟

بعد از جراحی بینی، شما هم از نظر جسمی و هم روانی، حالتها و عوارض مختلفی را تجربه خواهید کرد. برای انجام مراقبت های بعد از عمل بینی و جلوگیری از بروز هرگونه مشکل، باید از همه عوارض احتمالی آگاه باشید. در جدول زیر، با خلاصهای از این موارد آشنا میشوید.
زمان | عارضه |
24 ساعت اول | بیشترین عوارض بیهوشی (حالت تهوع و ضعف) |
7 روز پس از جراحی | پف صورت |
کبودی و ورم به بیشترین میزان میرسد. | |
احساس افسردگی | |
کمی خونریزی | |
سردرد و گلودرد | |
بیحسی در اطراف نواحی عمل | |
بیشتر از 7 روز | اختلال در تنفس کاهش می یابد |
عارضههایی مانند جوش یا له شدن بینی | |
تورم و کبودی چشم کاهش می یابد | |
مسدود بهنظر رسیدن بینی با برداشتن آتل کاهش می یابد | |
سیاهی بینی و کبودی کاهش می یابد |
دقت داشته باشید که همه این حالتها طبیعی هستند و باید با صبر و حوصله، آنها را پشت سر بگذارید. در ادامه بیشتر با همه عوارض احتمالی بعد از بینی آشنا میشوید.
- احساس افسردگی طبیعی است.
- پس از جراحی، به ویژه در 24 ساعت اول، صورت شماورم و پف دارد.
- مقدار کمی خونریزی، در چند روز اول شایع است.
- میزان درد کم تا متوسط پس از جراحی طبیعی است.
- بعد از جراحی، در بینی و سر خود کمی احساس درد خواهید داشت.
- بعدا بینی تا مدتها نمیتوانید راحت نفس بکشید و دلیل آن، تورم بافتهای بینی است.
- سیاهی چشم و بینی و همچنین تورم پلک به مدت 7-14 روز وجود دارد.
- تورم و کبودی در اطراف چشم و بینی پس از 2 تا 3 روز به اوج خود میرسد. بیشتر تورم و کبودیها باید در عرض 2 هفته از بین بروند. مقدار خفیفی از تورم برای چندین ماه باقی می ماند.
- امکان دارد روی بینی شما عارضههایی مانند جوش ظاهر شود. اینگونه عوارض به دلیل مصرف زیاد غذاهای با طبع گرم هستند. با مصرف کمتر غذاها با طبع گرم و جایگزینی آنها با غذاهای با طبع سرد، این عوارض را کاهش دهید.
- احساس کمی تنگی نفس بعد از عمل بینی، طبیعی است. برای آشنایی با روشهای بهبود تنفس و رفع گرفتگی، مقاله «گرفتگی بینی بعد از عمل و راهکارهایی برای بهبود تنفس» را مطالعه کنید و با راهکارهای مفید و موثر رفع آن آشنا شوید.
همه این عوارضها بعد از عمل بینی طبیعی هستند؛ بنابراین نیازی به نگرانی نیست. فقط درصورتیکه با علائم غیرطبیعی و شدیدی روبهرو شدید، به پزشک خود مراجعه کنید.
- بعد از 3-2 هفته، بینی جدید شما بهتر به نظر میرسد. اما معمولاً دوران نقاهت چندین ماه ادامه مییابد و ظاهر بینی روز به روز بهتر میشود.
- 6-3 ماه طول میکشد تا فرم نوک بینی تثبیت شود.
- فرم نهایی بینی ممکن است تا یک سال هم مشخص نباشد.
در چه شرایطی بعد از عمل بینی باید به دکتر مراجعه کنیم؟

بهطورکلی در صورتیکه بعد از عمل بینی عوارض شدید و غیرطبیعی مانند خونریزی و درد زیاد را تجربه کردید، حتما به جراح خود مراجعه کنید. موارد زیر نیز از دیگر علائم نگرانکننده در این دوران هستند.
- اگر تورم یا کبودی شما افزایش یافته است و بعد از چند روز ادامه دارد.
- اگر درد شدید یا غیرطبیعی دارید که با مسکن آرام نمیشود.
- اگر با عوارض جانبی داروها، مانند خارش، تهوع، سردرد و استفراغ روبهرو شدید.
- اگر از محل برشها ترشحات متمایل به زرد یا سبز خارج و متوجه بوی بدی میشوید.
- اگر بعد از چند روز در قسمت برشها خونریزی دارید و موفق به قطع آن نمیشوید.
البته باید بدانید که بروز این عوارض، بسیار نادر است و تنها در درصد کمی از افراد بهدلیل عدم رعایت بهداشت یا بیتجربگی پزشک اتفاق میافتد.
آیا عمل بینی با دوران نقاهت کمتر امکان پذیر است؟
درصورتی که مراقبتهای بعد از عمل را به صورت کامل، درست و اصولی انجام دهید، خیلی سریعتر بهبود مییابید و دوران نقاهت کوتاهتری خواهید داشت. بهطورکلی مدت زمان دوره نقاهت به عوامل مختلفی بستگیدارد و موارد زیر از جمله عوامل موثر در آن هستند:
- واکنش طبیعی بدن به زخم
- فرم بینی شما (بینی گوشتی معمولا دوره نقاهت طولانیتری دارد)
- شدت تغییرات بینی
- نوع جراحی (عمل باز معمولا دوره نقاهت طولانیتری نسبت به جراحی بسته و پریزرویشن دارد)
- میزان مراقبت شما بعد از عمل و رعایت نکات ضروری
- انتخاب جراح مناسب (نحوه برش و میزان برش و تکنیک جراح نیز تأثیر بسزایی بر مدت زمان دوره نقاهت دارد
بهطورکلی باید بدانید مدت زمان دوران نقاهت شما به روش جراحی و میزان مراقبت شما در این مدت بستگی دارد.
راهنمای کامل مراقبت های بعد از عمل بینی با تیم زیباکس
در این مقاله دستورالعمل کاملی از مراقبت های بعد از عمل بینی را در اختیارتان قرار دادیم. بعد از انتخاب جراح باتجربه و مناسب، رعایت مراقبتها بیشترین تأثیر را بر فرم نهایی بینی شما دارد؛ بنابراین این دوره را جدی بگیرید.
کارشناسان ما در مجموعه زیباکس با ارائه پشتیبانی ۲ ساله، مشاوره تخصصی، توضیح همه نکات مراقبتی بعد از عمل و شرایط پرداخت اقساطی، همه نگرانیهای شما در مورد جراحی یبنی را برطرف کرده است. درصورتیکه از زیباجویان زیباکس باشید، تا 2 سال بعد از عمل، پشتیبانی میشوید و دوران نقاهت خود را با خیالی مطمئن و بدون استرس پشت سر خواهید گذاشت. برای دریافت مشاوره و رفع سوالات خود، از طریق دکمه زیر با کارشناسان ما در ارتباط باشید.
سوالات متداول
بعد از عمل بینی چند روز باید استراحت کرد؟
مدت زمان استراحت مطلق شما بعد از عمل معمولا 2 روز است. اما حدودا تا 3 هفته نیاز به مراقبت و استراحت دارید.
چند روز بعد از عمل بینی می توانیم سر کار برگردیم؟
با توجه به شرایط سلامت جسمی، بعد از 1 الی دو هفته میتوانید به سر کار برگردید.
تا چند روز بعد از عمل باید سرمان را بالا بگیریم؟
بهتر است یک تا دو هفته بعد از عمل سرتان را بلا نگه دارید. این کار به کاهش ورم و کبودی بعد از جراحی کمک می کند.
چقدر بعد از عمل بینی میتوان عینک زد؟
تا دو ماه نمیتوانید عینک را برروی بینی قرار دهید. اما بعد از برداشتن آتل بینی، میتوانید توسط نگهدارنده عینک (که برروی پیشانی قرار میگیرد) از عینک استفاده کنید.