پولیپ بینی چیست؟ از کجا بفهمیم پولیپ بینی داریم + راه درمان

26/12/1403

پولیپ بینی چیست؟ از کجا بفهمیم پولیپ بینی داریم + راه درمان

آیا اغلب به یک سمت می‌خوابید یا هر روز صبح با بینی گرفته از خواب بیدار می‌شوید؟ حس می‌کنید همیشه نفس کم می‌آورید و احساس کیپ بودن یک یا هردو حفره بینی را دارید؟ اگر پاسختان به این سوالات مثبت است، ممکن است پولیپ بینی داشته باشید.

پولیپ بینی مانند توده‌ای کوچک و بی‌ضرر به نظر می‌رسد؛ اما در صورت عدم درمان و تشدید، می‌تواند زندگی روزمره‌ شما را مختل کند! اگر نمی‌‌دانید که پولیپ بینی دارید یا خیر، این مقاله مخصوص شماست؛ ما در این مقاله به شما توضیح می‌دهیم که پولیپ بینی چیست و علائم و انواع رو‌‌ش‌های درمان آن مانند عمل پولیپ بینی را بررسی می‌کنیم.

شاید جالب باشد که بدانید شما به همراه درمان پولیپ بینی، می‌توانید جراحی زیبایی بینی هم انجام دهید و در واقع با یک تیر دو نشان بزنید! البته در این صورت باید در انتخاب جراح، دقت و وسواس زیادی به خرج دهید. توصیه می‌کنیم برای رسیدن به بهترین نتیجه از مشاوره کارشناسان ما در زیباکس کمک بگیرید. آن‌ها با توجه به فرم بینی و شرایط شما، مناسب‌ترین جراح بینی را به شما معرفی می‌کنند. برای ارتباط با مشاوران ما روی دکمه زیر کلیک کنید.

پولیپ بینی چیست؟

بررسی پولیپ بینی و مشخصات آن
بررسی پولیپ بینی و مشخصات آن

پولیپ بینی نوعی توده خاکستری و غیرسرطانی است که از غشای مخاطی بینی و سینوس‌ها منشا می‌گیرد و احتمال ایجاد آن در انواع بینی گوشتی و استخوانی وجود دارد. این نوع توده‌ها ظاهری نرم و انگوری شکل دارند و معمولا بدون درد هستند و در یک یا دو طرف بینی ایجاد می‌شوند. این نوع توده‌ شاید در ابتدا خیلی نگران‌کننده نباشد؛ اما در صورت تشدید و بزرگ شدن باید حتما برای درمان آن اقدام کنید.

علت ایجاد پولیپ بینی چیست؟

عوامل متفاوتی مانند آلرژی، عفونت سینوسی، آسم، ژنتیک و اختلالات سیستم ایمنی بدن در ایجاد پولیپ بینی نقش دارند که در ادامه به طور مفصل به بررسی آن‌ها می‌پردازیم.

1. آلرژی و حساسیت

آلرژی شایع‌ترین علت ایجاد پولیپ بینی است. مواد غذایی، گردوغبار، گرده‌ها و… باعث ایجاد التهاب مزمن در بینی و سینوس‌ها و در نتیجه پولیپ بینی می‌شود.

2. عفونت‌های سینوسی

عفونت سینوسی به صورت مکرر باعث ایجاد التهاب مزمن در سینوس‌ها و حتی مشکل در تنفس بعد از عمل بینی می‌شود. این نوع التهاب بافت‌های داخل سینوس‌ها را متورم و ملتهب می‌کند و در برخی از افراد منجر به رشد پولیپ‌های بینی می‌شود.

3. بیماری آسم

افراد مبتلا به آسم بیشتر در معرض ابتلا به پولیپ بینی هستند. زیرا این بیماری در ایجاد و تشدید پولیپ بینی نقش مهمی دارد. بنابراین در صورتی که به آسم مبتلا یا مشکوک هستید، باید تمام نکات پیشگیری را به دقت رعایت کنید.

4. اختلالات سیستم ایمنی

به طور کلی سیستم ایمنی نوعی خط دفاعی در برابر عفونت‌هاست؛ اما در برخی از افراد این سیستم به دلایل متفاوتی، درست کار نمی‌کند و به بافت‌های سالم بدن حمله می‌کند. همین موضوع می‌تواند منجر به ایجاد نوعی التهاب مزمن و در نتیجه پولیپ بینی شود.

5. عوامل ژنتیکی

مطالعات نشان داده است که برخی از افراد به دلیل عوامل ژنتیکی بیشتر در معرض ابتلا به پولیپ بینی هستند. انواع بیماری‌های ژنتیکی، آلرژی‌ها و حتی اختلالات سیستم ایمنی بدن معمولا ژنتیکی هستند و پولیپ بینی را تشدید می‌کنند.

علاوه بر این موارد باید بدانید عوامل دیگری مانند سیگار کشیدن، آلودگی هوا و حتی مصرف برخی از داروها در تشدید پولیپ بینی نقش دارند.

از کجا بفهمیم پولیپ بینی داریم؟

بررسی دقیق علائم پولیپ بینی
بررسی دقیق علائم پولیپ بینی

پولیپ بینی علائم متفاوتی دارد که شدت آن‌ها به اندازه و محل پولیپ بستگی دارد. در ادامه با نشانه‌های پولیپ بینی آشنا می‌شوید.

  • احتقان بینی: شایع‌ترین و رایج‌ترین علائم پولیپ بینی، احساس گرفتگی و پر بودن بینی است.
  • آبریزش بینی: معمولا افراد دارای پولیپ، مخصوصا در صبح‌ها در قسمت بینی ترشحات چسبناک یا آبکی دارند.
  • تغییر حس بویایی: کاهش یا از دست دادن کامل حس بویایی از علائم شایع پولیپ بینی است.
  • سردرد: معمولا افراد دارای پولیپ در قسمت پیشانی، صورت و اطراف چشم‌ها احساس سردرد دارند.
  • کاهش حس چشایی: از دست دادن یا کاهش حس چشایی نیز یکی از علائم پولیپ بینی است.
  • خروپف: یکی از دلایل اصلی انسداد راه هوایی و در نتیجه خروپف، می‌تواند پولیپ بینی باشد.
  • احساس فشار در ناحیه صورت: معمولا افرادی که به پولیپ بینی مبتلا هستند، در قسمت صورت احساس فشار یا سنگینی دارند.
  • عفونت سینوسی مکرر: پولیپ‌ها می‌توانند محیط مناسبی را برای رشد باکتری‌ها ایجاد کنند که همین موضوع باعث ایجاد عفونت‌های مکرر می‌شود.
  • مشکلات تنفسی: در موارد شدید و در صورتی که پولیپ‌‌ بینی بزرگ شود، می‌‎تواند راه هوایی را مسدود و مشکلات تنفسی را برای افراد ایجاد کند.

علاوه بر این موارد، علائم دیگری مانند سرفه خشک، خستگی مزمن، صدای تو دماغی و… از عوارض پولیپ بینی هستند. البته گاهی اوقات افراد دارای پولیپ ممکن است هیچ یک از این علائم را نداشته باشند یا موارد خیلی خفیفی از آن‌ها را تجربه کنند.

به هر حال در صورتی که به داشتن پولیپ بینی مشکوک هستید، بهتر است خیلی سریع به پزشک مراجعه و برای درمان آن اقدام کنید. درمان پولیپ بینی روش‌های متفاوتی دارد که در ادامه به بررسی هر یک از آن‌ها خواهیم پرداخت.

بررسی دقیق انواع روش‌ های درمان پولیپ بینی

توضیح انواع روش‌های درمان پولیپ بینی
توضیح انواع روش‌های درمان پولیپ بینی

پولیپ بینی چند روش‌ درمان دارد که پزشک با توجه به شدت، اندازه و ناحیه ایجاد، از مناسب‌ترین آن‌ها استفاده می‌کند. در این بخش با انواع درمان‌های پولیپ بینی آشنا می‌شوید.

1- جراحی پولیپ بینی

در این روش پزشک با دقت و ظرافت تمام، پولیپ بینی را طی عمل جراحی بدون بیهوشی یا همراه با بیهوشی بر‌می‌دارد و حذف می‌کند. روش‌های متفاوتی برای جراحی پولیپ وجود دارد که در زیر آن‌ها را شرح می‌دهیم.

جراحی آندوسکوپی پولیپ

عمل آندوسکوپی، نوعی جراحی پولیپ بینی بدون بیهوشی است که جراح در آن از یک لوله نازک و مجهز به دوربین برای پیدا کردن جای دقیق پولیپ استفاده کرده و با استفاده از ابزارهای کوچک و مخصوص پولیپ را برمی‌دارد و مسیر هوایی را باز می‌کند. به  دلیل عدم نیاز به بیهوشی در این روش عمل پولیپ بینی، اصطلاحا به آن سرپایی گفته می‌شود و دوران نقاهت کوتاه و عوارض کمی به همراه دارد.

جراحی باز پولیپ بینی

‌راحی باز پولیپ بینی به‌طور خاص برای مواقعی استفاده می‌شود که پولیپ‌ها بسیار بزرگ، گسترده یا در نقاط دشوار بینی قرار دارند که دسترسی به آن‌ها با روش‌های کم‌تهاجمی ممکن نیست. در این روش جراح با ایجاد برش، به پولیپ‌ها و داخل بینی دسترسی پیدا می‌کند و آن‌ها را برمی‌دارد. تمام مراحل این روش را در ادامه به طور مفصل شرح می‌دهیم. 

  1. بیهوشی عمومی: ابتدا بیمار تحت بیهوشی عمومی قرار می‌گیرد تا در طول عمل هیچ‌گونه دردی احساس نکند و جراح بتواند با تمرکز کامل تغییرات لازم را ایجاد کند.

  2. ایجاد برش‌ها: جراح با ایجاد برش‌های کوچک در قسمت خارجی بینی یا درون سوراخ‌های بینی، دسترسی کاملی به ساختارهای داخلی بینی پیدا می‌کند. این برش‌ها به جراح امکان می‌دهند تا پولیپ‌ها را ببیند و با دقت آن‌ها را بردارد.

  3. برداشتن پولیپ‌ها: در این مرحله جراح پولیپ‌ها را به‌طور کامل از ریشه حذف می‌کند. پزشک در این روش دسترسی وسیعی به بخش‌های مختلف بینی دارد؛ به همین دلیل می‌تواند حتی پولیپ‌هایی که در قسمت‌های عمیق‌تر بینی قرار دارند را از بین ببرد.

  4. تنظیم ساختار بینی: علاوه بر حذف پولیپ‌ها در این نوع جراحی، پزشک می‌تواند تغییراتی مانند اصلاح انحراف تیغه بینی یا بهبود مشکلات تنفسی و ظاهری را نیز در ساختار بینی ایجاد کند. بنابراین اگر قصد دارید همراه با بهبود عملکرد تنفسی، اصلاحات زیبایی هم در بینی‌تان ایجاد کنید، این روش کاملا برایتان مناسب است. 

  5. بستن برش‌ها و پایان عمل: پس از اتمام برداشتن پولیپ‌ها و تنظیمات لازم، جراح برش‌ها را با دقت می‌بندد. در این روش معمولاً از بخیه‌های جذبی استفاده می‌شود که نیاز به کشیدن ندارند.

دقت داشته باشید که عمل پولیپ بینی بسیار حساس است؛ به همین دلیل باید حتما جراحی کاربلد و ماهر انتخاب کنید. برای این کار تحقیقات زیادی در مورد جراحان مختلف انجام دهید و نظرات بیماران قبلی آن‌ها را بررسی کنید.

در صورتی که روش جراحی باز را برای برداشتن پولیپ بینی انتخاب کرده‌اید و قصد دارید همراه با درمان پولیپ بینی، جراحی زیبایی هم انجام دهید، حتما از مشاوران ما کمک بگیرید و به راحتی تمام راهنمایی‌های لازم را دریافت کنید. برای دریافت مشاوره تخصصی عمل بینی زیباکس روی دکمه زیر کلیک کنید.

لیزر درمانی و سوزاندن پولیپ بینی

روش لیزر درمانی برای رفع پولیپ بینی
روش لیزر درمانی برای رفع پولیپ بینی

در گذشته پزشکان از ابزارهای بسیار سنتی‌ مانند سوزن داغ برای سوزاندن پولیپ بینی استفاده می‌کردند. این روش به دلیل عوارض جانبی زیاد و جدی و همچنین درد شدید، در حال حاضر منسوخ شده و جای خود را به روش‌های مدرن‌تر مانند لیزر درمانی داده است.

در این روش پزشک با استفاده از اشعه لیزر، بافت‌های اضافی و مسدودکننده بینی را حذف می‌کند. لیزر درمانی نیازی به برش‌های بزرگ یا جراحی‌های پیچیده ندارد و پزشک با دقت بالا، فقط بخش‌های آسیب‌دیده را هدف قرار می‌دهد. از مزایای اصلی این روش می‌توان به کاهش خونریزی، درد کم‌تر و زمان بهبودی کوتاه‌تر نسبت به روش‌های سنتی اشاره کرد. جراحی لیزری معمولاً به صورت سرپایی انجام می‌شود و بیمار می‌تواند به سرعت به فعالیت‌های روزمره خود بازگردد.

تکنیک پولیپکتومی بینی

پولیپکتومی یکی از روش‌های متداول برای برداشتن پولیپ‌های بینی است؛ مخصوصاً زمانی که پولیپ‌ها کوچک یا متوسط هستند. این روش به صورت سرپایی و با بی‌حسی موضعی انجام می‌شود. در طول پولیپکتومی، پزشک از ابزارهای خاصی برای بریدن و حذف مستقیم پولیپ‌ها استفاده می‌کند. در ابتدا، بی‌حسی به ناحیه مورد نظر اعمال می‌شود و سپس پزشک با استفاده از حلقه‌های مخصوص یا قیچی‌های ریز جراحی، پولیپ‌ها را از ریشه قطع می‌کند. پس از برداشتن پولیپ‌ها، مسیر بینی تمیز و باز می‌شود. در صورت نیاز به کنترل خونریزی، از روش‌های مختلف مانند پانسمان یا دارو استفاده می‌شود. این روش ساده، سریع و با دوران نقاهت کوتاه است؛ اما برای پولیپ‌های بزرگ‌تر ممکن است نیاز به جراحی‌های پیچیده‌تر باشد.

درمان‌های دارویی پولیپ

در صورتی که پولیپ بینی شما خفیف باشد می‌توانید با استفاده از دارو برای رفع آن‌ اقدام کنید. داروهایی مانند کورتیکواستروئیدها در کاهش اندازه پولیپ بینی نقش دارند. این نوع دارو در انواع شکل‌های اسپری درمان پولیپ بینی، آمپول برای پولیپ بینی و قرص برای درمان پولیپ بینی وجود دارند.

علاوه بر این آنتی‌هیستامین‌ها برای کنترل علائم آلرژی یا کاهش التهاب مورد استفاده قرار می‌گیرند. به علاوه در صورتی که علت اصلی پولیپ بینی، عفونت باکتریایی باشد، آنتی‌بیوتیک‌ها کمک زیادی به درمان آن می‌کنند.

البته دقت داشته باشید که تمام این داروها حتما باید تحت نظر پزشک و در صورت تجویز او مصرف شوند. بنابراین حتما به پزشک متخصص مراجعه و از مصرف خودسرانه دارو خودداری کنید.

درمان خانگی پولیپ بینی

باید بدانید پولیپ بینی نوعی بیماری است که نیاز به تشخیص و درمان دارد و باید حتما به یک متخصص مراجعه کنید. هرچند که گاهی اوقات مواردی مانند روغن سیاه دانه ممکن است در کاهش علائم پولیپ به شما کمک کند و علائم آن را به طور موقت تسکین دهد، اما در حقیقت تاثیری در رفع پولیپ ندارد.

به طور کلی اگر علائم شما شدید است، تنها روش قطعی برای درمان پولیپ بینی جراحی است. با روش‌های دیگر و مصرف دارو فقط می‌توانید از پیشرفت آن جلوگیری کنید یا اندازه آن را کاهش دهید. البته دقت داشته باشید که جراحی پولیپ بینی نیاز به تخصص بالایی دارد و تنها یک جراح حرفه‌ای و با تجربه از پس آن برمی‌آید.

در صورتی که نمی‌دانید به کدام پزشک متخصص برای جراحی زیبایی و درمانی بینی خود مراجعه کنید حتما به صفحه  بهترین جراح بینی در شیراز  مراجعه کنید، در این صفحه بهترین دکترهای عمل بینی را به شما معرفی کرده‌ایم و میزان هزینه، نمونه کارها و سبک و نحوه جراحی هر یک را در اختیارتان قرار داده‌ایم. 

 

هزینه عمل پولیپ بینی چقدر است؟

هزینه جراحی پولیپ بینی
هزینه جراحی پولیپ بینی

به طور تقریبی هزینه عمل پولیپ بینی از 20 میلیون تومان شروع می‌شود و بسته به شدت و اندازه پولیپ، ممکن است بیشتر شود. علاوه بر این موارد دیگری مانند روش جراحی، شهر و منطقه جغرافیایی، هزینه‌های جانبی و… در تعیین این هزینه نقش دارند. به همین دلیل برای اطلاع از هزینه دقیق باید ابتدا توسط جراح معاینه شوید.

اگر قصد دارید برای جراحی زیبایی و درمانی بینی همزمان اقدام کنید، می‌توانید از خدمات پرداخت اقساطی زیباکس کمک بگیرید. خبر خوب این است که در زیباکس شرایطی برای شما فراهم شده است که می‌توانید به صورت اقساطی و توسط معروف‌ترین و برترین جراحان بینی، عمل درمانی و زیبایی خود را انجام دهید. شرایط پرداخت اقساطی هزینه عمل بسیار ساده است و تنها با ارائه یک چک صیادی می‌توانید از آن‌ استفاده کنید. برای اطلاع از شرایط دقیق، از طریق دکمه زیر با ما تماس بگیرید.

روش‌های جلوگیری از ایجاد پولیپ بینی چیست؟

بررسی روش‌های جلوگیری از پولیپ بینی
بررسی روش‌های جلوگیری از پولیپ بینی

اگر علائمی مانند احساس گرفتگی، کاهش حس بویایی، احساس درد و فشار در صورت و سر و… را دارید و فکر می‌کنید در معرض ابتلا به پولیپ بینی هستید، بهتر است سریعا برای پیشگیری از ابتلا یا گسترش پولیپ اقدامات زیر را انجام دهید.

  • کنترل آلرژی: سعی کنید تا حد امکان از موارد آلرژی‌زا دوری و در صورت تجویز دکتر، از داروهای ضدآلرژی استفاده کنید.
  • درمان عفونت سینوسی: حتما به موقع برای درمان عفونت سینوسی خود اقدام کنید.
  • کنترل آسم: در صورت ابتلا به آسم، داروهای خود را به طور منظم مصرف کنید.
  • ترک سیگار: اگر علائم پولیپ بینی را دارید، در سریع‌ترین زمان ممکن برای ترک سیگار اقدام کنید.
  • شستشوی منظم بینی: با استفاده از سرم نمکی، مجاری بینی خود را تمیز نگه دارید. دقت داشته باشید که نحوه شستشوی بینی در پیشگیری از پولیپ بینی اهمیت بسیار زیادی دارد. به همین دلیل پیشنهاد می‌کنیم برای یادگیری بهتر، مقاله «شستشوی صحیح بینی بعد از عمل» را حتما مطالعه کنید. در این مقاله تمام مراحل شستشوی بینی را قدم به قدم به شما آموزش داده‌ایم.

علاوه بر این موارد اقداماتی مانند مرطوب نگه داشتن محیط، تغذیه سالم، ورزش منظم، بهبود کیفیت هوای محیط و… نیز تاثیر زیادی در پیشگیری از ایجاد پولیپ دارند.

نکات پایانی برای درمان پولیپ بینی

در این مقاله به طور کامل توضیح دادیم پولیپ بینی چیست و با علت، علائم، روش‌های درمان و پیشگیری از آن آشنا شدیم. در انتها مجددا تاکید می‌کنیم اگر به پولیپ بینی دچار هستید، بهترین درمان برای رفع این مشکل، جراحی پولیپ بینی است. بنابراین هر چه سریع‌‌تر برای آن اقدام و مشکل خود را رفع کنید.

در نهایت اگر علاوه بر درمان پولیپ بینی دوست دارید ظاهر بینی‌تان را هم اصلاح کنید، پیشنهاد می‌کنیم از این فرصت استفاده و جراحی پولیپ بینی و زیبایی را هم‌زمان انجام دهید. شما می‌توانید برای شروع، از مشاوره‌های کارشناسان ما در مجموعه زیباکس استفاده کنید. آن‌ها با اطلاعات دقیق خود و با توجه به شرایط پولیپ و فرم بینی‌تان، بهترین دکتر عمل بینی را به شما معرفی می‌کنند. برای دریافت مشاوره تخصصی با کارشناسان ما، روی دکمه زیر کلیک کنید. 

آیا پولیپ بینی خطرناک است؟

خود پولیپ خطرناک و توده سرطانی نیست؛ اما عوارض آن در موارد شدید مشکلات تنفسی و عفونت‌های زیادی را ایجاد می‌کنند؛ پس بهتر است درمان شود.

برای تشخیص پولیپ بینی باید حتما به پزشک مراجعه کنید. او با استفاده از آندوسکوپی یا ازمایش و سی‌تی‌اسکن، پولیپ بینی و اندازه آن را تشخیص می‌دهد.

بله پولیپ بینی در کودکان نیز ایجاد می‌شود؛ مخصوصا اگر کودکتان آسم یا آلرژی داشته باشد بیشتر در معرض پولیپ بینی است.

اگر علائمی مانند گرفتگی بینی، مشکلات تنفسی یا کاهش حس بویایی دارید، بهتر است به جراح مراجعه و برای درمان آن اقدام کنید.

تنها درمان برای درمان پولیپ بینی، انجام جراحی است.

بله بسیاری از جراحان هم‌زمان با برداشتن پولیپ، جراحی زیبایی بینی را نیز انجام می‌دهند.

جستجو هوشمند جراح بینی

بهترین و مناسب‌ترین جراح‌زیبایی بینی خود را بیابید.

مشاوره جراحی زیبایی بینی

بهترین و مناسب‌ترین جراح‌زیبایی بینی خود را بیابید.

بیشتر بدانید

جهت دریافت مشاوره تلفنی فرم زیر را تکمیل نمایید.

نام شما
شماره تماس
توضیحات

تماس با مشاورین زیباکس