بعد از یک عمل بینی موفق، باید گرفتگیهای مجرای تنفسی شما باز شده باشد و بهتر و راحتتر از همیشه نفس بکشید. اما در مواردی ممکن است برخی افراد حتی بعد از گذشت دوران نقاهت اولیه بعد از عمل بینی، همچنان در نفس کشیدن مشکل داشته باشند. دلیل این موضوع میتواند چسبندگی بینی بعد از عمل باشد که معمولا به دلیل انتخاب جراح نادرست و ناوارد اتفاق میافتد.
چسبندگی بینی یکی از عوارض احتمالی عمل بینی است که جریان هوا را مسدود میکند و علاوهبر ایجاد مشکل تنفسی، میتواند باعث سردرد هم بشود. اگر شما عم این علائم را دارید، تا انتهای مقاله با ما همراه باشید. در ادامه این مقاله دلایل، روشهای پیشگیری و درمان چسبندگی بینی را بررسی می کنیم.
اگر قصد جراحی بینی دارید و نگران چسبندگی بینی بعد از عمل هستید، باید بدانید که این عارضه آزاردهنده روشهای پیشگیری ساده اما موثری دارد. مهمترین این روشها انتخاب جراح مناسب است.
تیم زیباکس اینجاست تا با ارائه مشاوره تخصصی، به شما در انتخاب بهترین جراح کمک کند؛ جراحی که با مهارت بالا و دقت کافی از بروز چسبندگی جلوگیری کند و یک عمل بینی موفق با نتیجه دلخواهتان را رقم بزند. همچنین، قبل از عمل، کارشناسان ما همه عوارض احتمالی و راههای درمان آنها را به شما توضیح میدهند تا با آگاهی کامل وارد اتاق عمل شوید و پس از اتمام جراحی هیچ مشکلی شما را غافلگیر نکند. برای مشاوره و انتخاب یک جراح حرفهای، همین حالا با تیم زیباکس تماس بگیرید.
علت چسبندگی بینی بعد از عمل چیست؟
چسبندگی بینی بعد از عمل جراحی زمانی رخ میدهد که دیوارههای داخلی بینی به تیغه وسطی (سپتوم) میچسبند. بهطورکلی چسبندگی بعد از عمل بینی بسیار نادر است و برای 99 درصد افراد هرگز اتفاق نمیافتد؛ بنابراین جای نگرانی ندارد.
پس از جراحی، بافتهای داخلی، برشخورده و آسیب دیدهاند؛ بنابراین بدن شروع به ترمیم این نواحی میکند. اگر در این مرحله، بافتهای جدید بهطور نادرست شکل بگیرند، بهجای ترمیم طبیعی باعث چسبیدن دیوارههای بینی به سپتوم میشوند. بهطورکلی عوامل ایجاد چسبندگی موارد زیر هستند:
- التهاب و ورم شدید کنترلنشده: اگر ورم و التهاب بینی با روشهای صحیح پس از جراحی کنترل نشوند، دیوارهها هنگام ترمیم به تیغه وسطی میچسبند.
- عفونت: عفونت فرآیند بهبودی را مختل میکند و باعث افزایش احتمال چسبندگی بین تیغه بینی و دیوارهها میشود.
- استفاده از تکنیکهای نادرست از سوی جراح: اگر جراح تخصص کافی نداشته باشد و به بافتهای بینی آسیب بیشازحد وارد کند؛ عارضه چسبندگی رخ میدهد. تجربه جراح برای جلوگیری از آسیب به بافتهای داخلی بسیار مهم است.
- رعایت نکردن نکتههای مراقبتی پس از جراحی: اگر پس از عمل به توصیههای پزشک توجه نکنید و بهموقع از اسپری یا سرمهای شستوشو استفاده نکنید، ماندن مخاط داخل بینی و ورم باعث چسبندگی میشود.
- تشکیل کلوئید در مجرای بینی: بدن در فرایند ترمیم، شروع به تولید سلولهای بافتی میکند. اگر بافتهای جدید بهطور غیرطبیعی و بیشازحد رشد کنند، در داخل بینی کلوئید (گوشت اضافی) تشکیل میشود. این گوشت اضافی یکی از دلیلهای اصلی چسبندگی بینی بعد از عمل است.
- برداشتن بیشازحد از غضروف بینی: گاهی پزشک (به دلیل حرفهای نبودن) بیشازحد غضروف بینی را برمیدارد تا سایز بینی را کوچک کند. این موضوع ساختار داخلی بینی را ضعیف میکند و در نتیجه دیوارهها هنگام ترمیم به هم نزدیک میشوند و به تیغه وسط میچسبند.
- آسیب غیرضروری به غشاء مخاطی دیوارههای بینی: اگر غشاء مخاطی دیوارهها خیلی آسیب ببینند، ورم میکنند و هنگام ترمیم به سپتوم بینی میچسبند. درصورتی که دو طرف دیوارههای بینی آسیب دیده باشند، احتمال چسبندگی افزایش پیدا میکند.
- تامپونگذاری غیرحرفهای پس از عمل: اگر پزشک پس از اتمام جراحی، هنگام گذاشتن تامپون در بینی به بافتها و دیواره داخلی آسیب بزند، پس از برداشتن تامپون دیوارهها به سپتوم میچسبند. همچنین اگر پزشک هنگام خارج کردن تامپون به بافتها آسیب بزند نیز احتمال بروز چسبندگی وجود دارد. پیشگیری از این موضوع به تجربه و مهارت پزشک بستگی دارد.
- ضربه به بینی پس از عمل: اگر در دوران نقاهت بعد از عمل که زخم داخل بینی هنوز کامل بهبود پیدا نکرده است، به بینی شما ضربه وارد شود، بینی تورم میکند و احتمال بروز چسبندگی بیشتر میشود.
- تشکیل اسکار: هنگام ترمیم زخم، تشکیل کمی بافت اسکار طبیعی است. بااینحال اگر این بافت بیشازحد رشد کند، باعث چسبیدن دیوارهها به سپتوم میشود.
علائم چسبندگی بینی بعد از عمل زیبایی
چسبندگی بینی بعد از عمل علائمی مانند دشواری تنفس و انسداد مداوم بینی و حتی کاهش حس بویایی دارد. این علائم آزاردهنده هستند، اما معمولاً خطرناک نیستند و با مراقبتهای صحیح یا روشهای پزشکی درمان میشوند. بااینحال، آگاهی از علائم خطرناک پس از عمل بینی خیلی مهم است. اگر میخواهید بدانید که چه علائمی پس از رینوپلاستی خطرناک هستند و باید پس از مشاهده آنها بهسرعت به پزشک مراجعه کنید، مقاله «علائم خطرناک بعد از عمل بینی» را مطالعه کنید. مهمترین علائم چسبندگی بعد از عمل بینی را در ادامه آورده ایم:
- سختی تنفس با بینی: اگر دیوارههای بینی به تیغه وسطی بچسبند، جریان هوا مسدود میشود. بنابراین یکی از شایعترین علائم چسبندگی، سختی در تنفس از طریق بینی است.
- شنیدن صدای سوت هنگام تنفس: شنیدن صدای سوت یا نفس کشیدن هنگام دم و بازدم نشاندهنده انسداد مجاری بینی است.
- انسداد مداوم یک یا هر دو طرف بینی: اگر یکی از حفرههای بینی (یا هر دو) بهطورمداوم مسدود باشند، احتمال وجود چسبندگی وجود دارد.
- کاهش حس بویایی: چسبندگی، جریان هوای طبیعی در بینی را مختل میکند و مانع از رسیدن هوا به گیرندههای بویایی میشود. بنابراین مولکولهای بو بهدرستی به گیرندهها نمیرسند و در نتیجه شما نمیتوانید بهدرستی بوها را تشخیص دهید.
- احساس مداوم خارش و سوزش در بینی: اگر دیوارهها به سپتوم وسط بینی بچسبند، دَلَمه تشکیل میشود. دلمه تودهای از خون خشکشده، بافتهای آسیبدیده، یا ترشحات غلیظی است که در سطح زخم تشکیل میشود. تشکیل دلمههای خشک در داخل بینی خارش و سوزش ایجاد میکند.
- خونریزی مداوم از بینی: وقتی هوا خشک یا سرد است، مخاط که بهطورطبیعی وظیفه مرطوب نگه داشتن داخل بینی را دارد، خشک میشود. در این حالت بافتهای داخل بینی حساستر و آسیبپذیرتر هستند. اگر چسبندگی در بینی وجود داشته باشد، این بافتهای حساس، بیشتر تحریک میشوند و بهراحتی خونریزی میکنند.
- سردرد مداوم: چسبندگیهای بینی راه گذر هوا را میبندد و فشار اضافی در سینوسها ایجاد میکند. این موضوع باعث سردردهای مداوم میشود.
- عفونت سینوسها به علت ماندن مایعات بینی: چسبندگی، از تخلیه طبیعی مایعات از سینوسها جلوگیری میکند؛ در نتیجه این مایعات در سینوسها جمع و زمینهساز عفونتهای سینوسی مکرر میشوند. نشانه عفونت سینوسی درد و فشار در ناحیه صورت است.
- خروپف در خواب: چسبندگی بینی مسیر هوای طبیعی را مسدود میکند و باعث خروپف هنگام خواب شود.
چسبندگی بعد از عمل بینی گوشتی بیشتر است یا استخوانی؟
چسبندگی بعد از جراحی در بینیهای گوشتی بیشتر رخ میدهد. بینیهای گوشتی پوست ضخیم و بافت نرم دارند؛ این عوامل باعث میشوند که در زمان بازسازی، احتمال تشکیل اسکار و در نتیجه خطر چسبندگی افزایش پیدا کند. همچنین بینیهای گوشتی پس از عمل تورم بیشتری نسبت به نوع استخوانی دارند. همانطور که گفتیم تورم یکی از دلایل بروز چسبندگی است. درحالیکه در بینیهای استخوانی به دلیل ساختار استخوانی محکمتر و پوست نازکتر، احتمال چسبندگی کمتر است. اما در هر دو نوع بینی، تکنیکهای جراحی و تجربه جراح نقشی بسیار مهم در پیشگیری از چسبندگی دارند.
برای جلوگیری از مشکلاتی مانند چسبندگی، باید قبل از عمل، نوع بینی خود را بشناسید و یک جراح ماهر و باتجربه انتخاب کنید. جراحانی که تجربه کافی دارند، خطرات احتمالی را به حداقل میرسانند و نتیجهای مطمئن و بدون ریسک برایتان رقم میزنند.
اگر در تشخیص نوع بینیتان به راهنمایی نیاز دارید میتوانید از کارشناسان زیباکس مشاوره بگیرید. ما با آنالیز دقیق، نوع بینی شما را تعیین و بهترین جراح را به شما معرفی میکنیم.
پزشک چگونه چسبندگی بعد از عمل بینی را تشخیص میدهد؟
اولین اقدام پزشک برای تشخیص چسبندگی بعد از عمل بینی، بررسی علائمی مانند دشواری تنفس یا صدای سوت هنگام نفس کشیدن است. در این مرحله، پزشک از ابزارهای مخصوص برای معاینه دقیق داخل بینی استفاده میکند. یکی از این ابزارها، رینوسکوپ است. جراح با رینوسکوپ داخل بینی را بررسی میکند و بافت اسکار یا نقاطی که دیوارههای بینی به تیغه میانی چسبیدهاند، را پیدا میکند.
اگر چسبندگی خیلی جزئی باشد و پزشک نتواند آن را با رینوسکوپ تشخیص دهد، از ویدئو اندوسکوپی استفاده میکند. پزشک در روش ویدئو اندوسکوپی با یک دوربین کوچک و دقیق داخل بینی را میبیند و چسبندگیهای کوچکتر را پیدا میکند. گاهی جراح برای اطمینان از میزان و شدت چسبندگی به شما توصیه میکند که سیتی اسکن انجام دهید. در نهایت پزشک با این روشها پس از تشخیص مکان و میزان چسبندگی، روش درمانی مناسب را انتخاب میکند. در بخش بعدی به بررسی روشهای درمان چسبندگی میپردازیم.
درمان چسبندگی بینی بعد از عمل چیست؟
پزشک باتوجهبه محل و شدت چسبندگی، از دو روش جراحی ترمیمی یا عمل سرپایی با بیحسی برای درمان چسبندگی بینی بعد از عمل استفاده میکند. در ادامه این دو روش را کامل توضیح میدهیم.
درمان چسبندگی بینی بعد از عمل با بیحسی موضعی در مطب
اگر چسبندگی بینی خفیف باشد، پزشک با بیحسی موضعی در مطب، بافتهای چسبیده را جدا میکند. این فرآیند با استفاده از ابزارهای جراحی کوچک مانند تیغ یا قیچی انجام میشود و معمولاً نیازی به بیهوشی ندارد. همچنین، گاهی پزشک از الکتروکوتر یا لیزر برای جدا کردن بافت چسبیده استفاده میکند. الکتروکوتر با ایجاد حرارت بافت را برش میدهد یا میسوزاند. این فرآیند باعث کاهش خونریزی و بهبود سریعتر زخمها میشود.
پس از جدا کردن بافت چسبیده، پزشک برای جلوگیری از چسبندگی مجدد، برای یک هفته در داخل بینی گراف یا اسپلینت میگذارد. برای آشنایی بیشتر با این نوع جراحیهای سرپایی در مطب برای رفع ایرادهای خفیف بینی، پیشنهاد میکنم مقاله «عمل سرپایی ترمیم بینی» را در مجله زیباکس مطالعه کنید.
عمل ترمیمی برای رفع چسبندگی بینی پس از رینوپلاستی
اگر چسبندگی خیلی شدید باشد یا در دریچه داخلی بینی بهوجود آمده باشد، باید جراحی ترمیمی انجام دهید. دریچه داخلی بینی (Internal Nasal Valve) در قسمت بالایی و بین تیغه میانی (سپتوم) و دیوارههای جانبی بینی قرار دارد. این ناحیه بسیار حساس است و هرگونه آسیب در آن به مشکل تنفسی منجر میشود.
در جراحی ترمیمی برای رفع چسبندگی، پزشک گاهی از پیوند غضروف استفاده میکند. در این روش جراح برای جلوگیری از چسبندگی مجدد، از سایر قسمتهای بدن، مانند گوش یا دنده غضروف برمیدارد و در محل چسبندگی قرار میدهد. همچنین، در بیشتر موارد، از لایه سیلاستیکی (Silastic Sheet) برای جلوگیری از چسبندگی بافتها استفاده میشود. این لایه نازک و انعطافپذیر است و بین بافتهایی که احتمال چسبیدن آنها به یکدیگر وجود دارد، قرار داده میشود.
بیشتر بخوانید: «انواع مدل بینی برای عمل»
روشهای پیشگیری از چسبندگی بعد از عمل بینی
با رعایت چند نکته ساده میتوان از چسبندگی بعد از عمل بینی پیشگیری کرد. روشهایی مانند استفاده از اسپریهای بینی، شستوشو و تمیز کردن منظم، استفاده از پمادها و ژلهای تجویزشده، پرهیز از دستکاری بینی، و اجتناب فعالیتهای سنگین به بهبود سریعتر شما کمک میکنند و خطر بروز چسبندگی را کاهش میدهند. در ادامه این موارد را بررسی میکنیم:
- استفاده از اسپریهای ضدگرفتگی بینی: اسپریهایی مانند سالین، داخل بینی را مرطوب نگه میدارند، ورم را کاهش میدهند و از ایجاد دلمه پیشگیری میکنند. برای آشنایی با بهترین اسپریهای حتما مقاله «بهترین اسپری برای گرفتگی بینی بعد از عمل» را در مجله زیباکس مطالعه کنید. در این صفحه راهکارهایی عالی برای تنفس راحت پس از جراحی بینی به شما آموزش میدهیم.
- شستوشو و تمیز کردن بینی: شستوشو و تمیز کردن بینی بهطورمنظم با روشهای توصیهشده توسط پزشک، ترشحهای اضافی و دلمهها را از بین میبرد و از چسبیدن دیوارههای داخلی بینی به سپتوم جلوگیری میکند.
- پرهیز از دستکاری بینی: دستکاری یا وارد کردن اجسام خارجی به داخل بینی باعث تحریک و آسیب به بافتهای داخلی شود. اگر بافتهای داخلی آسیب ببینند، خطر چسبندگی بیشتر میشود.
- انجام ندادن فعالیتهای سنگین: فعالیتهای سنگین باعث افزایش ورم بینی میشوند. ورم یکی از دلایل اصلی چسبندگی بینی است.
- خوابیدن به پشت: خوابیدن به پشت و قرار دادن سر بالاتر از بدن، به کاهش ورم و فشار داخل بینی کمک میکند و خطر چسبیدن دیوارهها به سپتوم را کاهش میدهد.
انتخاب پزشک مناسب، بهترین راهحل پیشگیری از چسبندگی بینی بعد از عمل
انتخاب پزشک مناسب برای جراحی بینی اهمیت بسیار بالایی دارد. انجام جراحی با یک پزشک بیتجربه مشکلهایی مانند چسبندگی بعد از عمل بینی را برای شما بهوجود میآورد. همانطور که توضیح دادیم اگر جراح به بافتهای بینی آسیب وارد کند یا غضروف بینی را بیشازحد بردارد، احتمال بروز چسبندگی بهشدت افزایش پیدا میکند. همچنین، آسیب غیرضروری به غشاء مخاطی دیوارههای بینی یا تامپونگذاری غیرحرفهای پس از عمل، همگی از عوامل موثر در افزایش خطر چسبندگی هستند. این مشکلات نهتنها نتیجه نهایی جراحی را تحتتأثیر قرار میدهند، بلکه تنفس طبیعی شما را نیز مختل میکنند.
اگر میخواهید پزشکی حرفهای برای جراحی بینی خود در شیراز انتخاب کنید، توصیه میکنیم حتماً به صفحه «بهترین دکتر عمل بینی در شیراز» در مجله زیباکس مراجعه کنید. در این صفحه، لیستی از بهترین جراحان بینی در شیراز با مشخصات کامل آنها را برای شما قرار دادهایم.
علاوهبر این، تیم زیباکس با ارائه مشاوره تخصصی قبل از عمل (آنلاین یا حضوری)، شما را در انتخاب پزشک مناسب همراهی میکند. ما با آنالیز دقیق بینی و صورت شما بهترین جراح با تجربه و متخصص با بالاترین میزان رضایت را به شما معرفی میکنیم.
با مشاوره زیباکس و انتخاب پزشک ماهر، نگران چسبندگی بینی بعد از عمل نباشید!
در این مقاله، به بررسی دلایل چسبندگی بینی پس از عمل جراحی و روشهای پیشگیری و درمان آن پرداختیم. چسبندگی به دلیل التهاب، عفونت، یا تکنیکهای نادرست جراحی رخ میدهد و باعث مشکلهایی مانند دشواری در تنفس و انسداد بینی میشود. پزشک برای درمان این مشکل، باتوجهبه مکان و میزان چسبندگی از یکی از دو روش جراحی سرپایی و عمل ترمیمی با بیهوشی استفاده میکند. بااینحال مهمترین روش پیشگیری از بروز این مشکل، انتخاب یک پزشک ماهر و باتجربه است که از تکنیکهای صحیح جراحی استفاده کند.
تیم زیباکس با ارائه مشاورههای تخصصی و آنالیز دقیق بینیتان قبل از عمل، به شما در انتخاب بهترین جراح و مناسبترین روش کمک میکند. ما با معرفی جراحان باتجربه و معتبر، به شما اطمینان میدهیم که عمل بینی مطمئن و ایمن همراه با نتیجه دلخواهتان تجربه کنید.
علاوهبر این، ما در زیباکس برایتان وقت عمل و ویزیت فوری میگیریم و امکان پرداخت اقساطی هزینهها را فراهم کردهایم. مهمتر از همه، پس از جراحی تیم پشتیبانی زیباکس تا دو سال در کنارتان هستند و به همه پرسشهایتان پاسخ میدهند. برای شروع مشاوره کافیست روی دکمه زیر کلیک کنید.
آیا چسبندگی بینی بعد از عمل خطرناک است؟
چسبندگیها معمولاً باعث مشکلات تنفسی و ناراحتی میشوند اما در بیشتر موارد خطرناک نیستند. بااینحال، نیاز به درمان دارند تا از بروز عوارض جدیتر جلوگیری شود.
چرا چسبندگی بینی بعد از عمل اتفاق میافتد؟
چسبندگی بینی پس از عمل به دلیل شکلگیری نادرست بافتهای جدید در طول فرآیند بهبودی رخ میدهد. این بافتها ممکن است به جای ترمیم طبیعی، دیوارههای بینی را به تیغه وسطی بچسبانند.
چگونه میتوان از چسبندگی بینی پس از عمل جلوگیری کرد؟
با رعایت توصیههای پس از جراحی مانند استفاده از اسپریهای نمکی، پرهیز از دستکاری بینی، و انتخاب یک جراح ماهر برای انجام عمل از بروز چسبندگی پیشگیری کنید.