اگر سردردهای گاه و بیگاه امانتان را بریده، به جای تجویز خودسرانه دارو سعی کنید ابتدا منشا و دلیل سردرد را پیدا کنید! اگر سردردهای شما مکرر و طولانی مدت هستند ممکن است به سینوزیت مبتلا باشید!
سینوزیت التهاب یا عفونت سینوسها است که معمولا به دلیل عفونتهای ویروسی، باکتریایی یا آلرژی ایجاد میشود. در این مقاله درمورد سینوزیت همه چیز را توضیح میدهیم و علائم و راهکارهای پیشگیری و درمان آن را بررسی میکنیم. در پایان هم به این موضوع میپردازیم که سینوزیت و عمل بینی چه تاثیری بر یکدیگر دارند.
پس اگر سردردهای مداوم دارید، مشکوک به سینوزیت هستید یا قصد عمل بینی دارید و به دلیل ابتلا به سینوزیت آن را به تعویق انداختهاید، این مقاله برای شما نوشته شده است. مطمئن باشید در پایان به جواب تمام سوالاتتان خواهید رسید.
بعد از آن میتوانید برای دریافت نوبت ویزیت و عمل بینی با بهترین جراحان روی دکمه زیر کلیک کنید. مجموعه زیباکس به صورت تخصصی در زمینه عمل بینی فعالیت میکند و خدماتی از جمله نوبت گیری فوری، مشاوره تخصصی انتخاب جراح مناسب، پرداخت اقساطی و … را به شما زیباجویان ارائه میدهد.
سینوزیت چیست؟

التهاب یا تورم بافت پوششی سینوسها را سینوزیت مینامند. این التهابها ممکن است به هر شکلی ایجاد شوند، اما رایج ترین شکل آن عفونت سینوس است که ممکن است توسط قارچ، باکتری یا ویروس ایجاد شود. در برخی موارد نیز مشکلات ساختاری در بینی باعث التهاب سینوس و بروز سینوزیت میشوند.
قبل از اینکه با سینوزیت و علائم آن آشنا شوید ابتدا لازم است بدانید سینوس چیست؟ در بخش بعدی به این موضوع میپردازیم:
سینوس چیست؟
سینوسها درواقع حفرههای کوچکی هستند که بین چشمها، پشت پیشانی، استخوان گونه و داخل بینی قرار گرفتهاند. سینوسها در حالت عادی همیشه پر از هوا هستند، اما درصورتی که مسیر تخلیه آنها مسدود شود پر از مایع میشوند. در چنین شرایطی باکتریها میتوانند در حفرههای سینوسها رشد کرده و منجر به عفونت سینوس و بروز سینوزیت شوند.
علائم سینوزیت چیست؟

علائم سینوزیت در بسیاری موارد نزدیک به سرماخوردگی است به همین دلیل افراد معمولا در ابتدا با مشاهده علائم سینوزیت آن را با سرماخوردگی اشتباه میگیرند. اما باید بدانید که علائم سینوزیت طولانیتر از علائم سرماخوردگی هستند و با داروهای سرماخوردگی بهبود پیدا نمیکنند. در ادامه برخی از رایج ترین علائم سینوزیت را بررسی میکنیم:
- از دست رفتن حس بویایی
- تب
- گرفتگی یا آبریزش بینی
- سردرد
- احساس خستگی
- سرفههای طولانی
- خلط
- سختی در نفس کشیدن
- دندان درد و بوی بد دهان
- درد و عفونت گوش
- احساس فشار در صورت
انواع سینوزیت

به طور کلی بر حسب شدت و طول دوره بیماری سه نوع سینوزیت داریم که هر یک، ویژگیها و علائم خاص خود را دارند. برای هر یک از انواع سینوزیت داروهای مختلفی تجویز میشود که شما برای تشخیص نوع سینوزیت خود حتما باید به پزشک مراجعه کنید و متناسب با شدت سینوزیت دارو دریافت کنید. در ادامه انواع سینوزیت را به طور کامل بررسی میکنیم:
سینوزیت حاد
این نوع از سینوزیت به طور ناگهانی شروع شده و علائم ابتدایی آن شبیه به سرماخوردگی است. درواقع میتوان گفت شروع سینوزیت حاد با علائمی مثل آبریزش و گرفتگی بینی و درد در صورت همراه است. از دیگر علائم این نوع سینوزیت میتوان به از دست دادن حس بویایی، سرفه یا خلط، تب، درد دندان و… اشاره کرد. لازم است بدانید که سینوزیت حاد نسبت به آنتی بیوتیکها و داروهای ضد احتقان به خوبی پاسخ میدهد و با مصرف این داروها علائم این بیماری طی کمتر از 4 هفته کاهش پیدا کرده و از بین میروند.
سینوزیت مزمن
اینو نوع سینوزیت با علائمی مثل احتقان بینی، تخلیه ترشحات، احساس درد و فشار در صورت و کاهش حس بویایی همراه است و این علائم معمولا تا 12 هفته یا بیشتر ادامه پیدا میکنند.
سینوزیت عود کننده
سینوزیت عود کننده 3 تا 4 بار در سال بروز پیدا میکند و هربار کمتر از دو هفته طول میکشد. علائم این نوع سینوزیت هم مانند دو نوع دیگر شامل گرفتگی بینی، سردرد، کاهش حس بویایی و… است.
علت سینوزیت

همانطور که پیش از این هم اشاره کردیم اصلی ترین عامل ایجاد سینوزیت، عفونت سینوسهاست. در این بخش به بررسی دلایل عفونت سینوسی که منجر به بروز سینوزیت میشوند میپردازیم:
- سرماخوردگیهای طولانی مدت: در بیشتر موارد سینوزیت به علت تجمع عفونتهای باکتریایی یا ویروسی در سینوسها ایجاد میشود که علت اصلی تجمع این عفونتها سرماخوردگیهای طولانی مدت است.
- آلرژی: حساسیت به آلرژیها ممکن است باعث ورود بیش از حد مخاط به سینوسها و التهاب آنها و در نهایت منجر به بروز علائم سینوزیت شود.
- پولیپ بینی: با وجود پولیپ در بینی مسیرهای هوایی مسدود شده و سینوسها ملتهب میشوند.
- انحراف تیغه بینی: وجود انحراف در تیغه بینی ممکن است مسیر هوایی و مسیر عبور مخاط را مسدود کرده و در نتیجه منجر به التهاب سینوس و بروز علائم سینوزیت شود.
- ضعف سیستم ایمنی: سیستم ایمنی نقش مهمی در جلوگیری از بروز عفونت دارد. ضعف سیستم ایمنی به هر دلیلی میتواند احتمال ابتلا به سینوزیت را افزایش دهد.
- مصرف سیگار: مصرف سیگار احتمال بروز التهاب سینوسها را افزایش داده و منجر به بروز علائم سینوزیت میشود.
چه افرادی بیشتر در معرض ابتلا به سینوزیت قرار دارند؟
سینوزیت معمولا زمانی رخ میدهد که دهانه سینوسها مسدود شود. بنابراین میتوان گفت هر فردی ممکن است دچار سینوزیت شود، اما خطر ابتلا به سینوزیت برای افراد زیر بیشتر است:
- افراد دارای انحراف بینی
- افراد مبتلا به پولیپ بینی
- افرادی که سیستم ایمنی ضعیفی دارند.
- افرادی که سابقه آلرژی دارند.
- افراد مبتلا به فیبروز کستیک
- افراد سیگاری
- افراد مبتلا به عفونت دندان
راه های پیشگیری از سینوزیت
به طور کلی نمیتوان گفت شما میتوانید به طور قطع از بروز سینوزیت پیشگیری کنید، اما راههایی وجود دارد که به کمک آنها میتوانید احتمال ابتلا به سینوزیت را تا حدود زیادی کاهش دهید. در ادامه برخی از کاربردیترین روشهای پیشگیری از سینوزیت را شرح میدهیم:
- هر سال واکسن آنفولانزا تزریق کنید.
- مصرف غذاهای سالم، میوه و سبزیجات را افزایش دهید.
- مایعات زیاد بنوشید.
- از قرار گرفتن در معرض موادی که بینی و سینوسهای شما را تحریک میکنند مثل دود، بوهای تند و شدید و… پرهیز کنید.
- اگر دچار آلرژی هستید از آنتی هیستامین استفاده کنید و به این ترتیب آلرژی خود را تحت کنترل داشته باشید.
- سیگار نکشید؛ چراکه سیگار به سدهای دفاعی طبیعی مانند بینی، دهان، گلو و سیستم تنفسی آسیب میرساند.
- دستهای خود را مرتب بشویید. به خصوص در فصل شیوع سرماخوردگی و آنفولانزا.
- از افراد مبتلا به عفونتها تنفسی و ویروسی دوری کنید.
- از حضور در محیطهای سرد بپرهیزید.
روش های درمان سینوزیت
روش درمان سینوزیت به طور کامل به شدت بیماری فرد بستگی دارد. در برخی موارد حتی نیاز به مصرف دارو هم وجود ندارد، اما در مواردی که بیماری حاد باشد نیاز به عمل جراحی وجود دارد. به طور کلی یک سری روشهای درمانی وجود دارند که این بیماری را تا حد زیادی کنترل و درمان میکنند که در ادامه آنها را بررسی میکنیم.
عمل جراحی سینوزیت

در مواردی که سینوزیت با هیچ روشی درمان نشود و ناشی از پولیپ یا انحراف بینی باشد، تنها راه درمان سینوزیت جراحی است. در این موارد باید پولیپ برداشته شود و انحراف از بین برود. بنابراین لازم است به جراحی مراجعه کنید که تخصص و مهارت بالایی در این زمینه داشته باشد. در این صورت هیچ جای نگرانی وجود ندارد، چراکه درصورت انتخاب جراح مناسب حتما به نتیجه مطلوب میرسید.
قوی ترین داروی سینوزیت
یکی از موثرترین روشهای درمان سینوزیت، درمان دارویی است. اما قبل از مصرف دارو باید حتما با پزشک مشورت کنید و سر خود برای مصرف هیچ دارویی اقدام نکنید. از رایج ترین و بهترین داروهای مورد استفاده برای درمان سینوزیت میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
مصرف آنتی بیوتیک برای درمان سینوزیت
داروی آنتی بیوتیک درواقع آخرین مرحله برای درمان سینوزیت به حساب میرود. درصورتی که سایر داروها جواب ندهند پزشک در مرحله آخر برای شما آنتی بیوتیک تجویز میکند. از جمله داروهای آنتی بیوتیک برای درمان علائم سینوزیت میتوان به قرص آموکسی سیلین، کوآموکسی کلاو (آموکسیسیلین کلاولانات)، کلاریترومایسین، آزیترومایسین، سولفامتوکسازول، تری متوپریم و سیپروفلوکساسین اشاره کرد.
دقت کنید که قبل از مصرف آنتی بیوتیکها حتما باید با پزشک مشورت کنید. چراکه این داروها ممکن است عوارضی مثل بثورات پوستی، اسهال یا مشکلات معده برای شما به دنبال داشته باشد. از طرفی استفاده نادرست از آنتی بیوتیکها باعث مقاوم شدن بدن نسبت به آنها و عدم تاثیرپذیری میشود.
استفاده از داروهای ضد احتقان برای درمان سینوزیت
داروهای ضد احتقان با کاهش تورم و التهاب، گرفتگی بینی را برطرف میکنند. استفاده از داروهای ضد احتقان میتواند علائم سینوزیت را برای کوتاه مدت کاهش دهد. اما باید دقت کنید که استفاده از این داروها بیش از سه روز به هیچ وجه توصیه نمیشود؛ چراکه استفاده طولانی تر علائم را تشدید کرده و میتواند موجب تشدید گرفتگی و التهاب در بینی شود. از جمله داروهای ضد احتقان میتوان به اسپری فنیل افرین و اکسی متازولین اشاره کرد. البته لازم به ذکر است که استفاده از ضد احتقانها برای افراد مبتلا به فشار خون بالا، مشکلات پروستات، گلوکوم و مشکلات خواب توصیه نمیشود.
داروهای استروئیدی و درمان سینوزیت
اسپریهای بینی استروئیدی از جمله فلوتیکازون، تریامسینولون یا مومتازون نیز میتوانند به درمان عفونتهای سینوسی و سینوزیت کمک کنند. این داروها حساسیت و التهاب را کاهش میدهند و به خصوص برای افراد مبتلا به آلرژی مفید هستند.
تاثیر آنتی هیستامین در درمان سینوزیت
داروهای آنتی هیستامین مثل سیتریزین و لوراتادین نیز در درمان عوفنتهای سینوسی و سینوزیت، به ویژه در افراد مبتلا به آلرژی موثرند.
ضد دردها و درمان سینوزیت
قرصهای مسکن مثل استامینوفن، بروفن و ایپو بروفن نیز معمولا برای تسکین سردردهای حاصل از سینوزیت تجویز میشوند.
درمان سینوزیت کهنه در طب سنتی
در طب سنتی برای درمان عفونت و التهاب سینوس یا سینوزیتهای کهنه، استفاده از موادی مثل عنبرنسا و استفاده از کمپرس آب سرد و به کار گرفتن روشهای ماساژ صورت توصیه میشود. از طرف دیگر مصرف برخی گیاهان به صورت دمنوش یا روغن گیاهان نیز در طب سنتی برای درمان سینوزیت تجویز میشود. برای مثال شما میتوانید از روغن سیاه دانه برای کاهش التهاب سینوسها استفاده کنید و صورت و گردن خود را با این روغن ماساژ دهید. روغن سیاه دانه عفونتهای سینوسی را از بین برده و در نهایت به کاهش التهاب و باز شدن راههای تنفسی کمک میکند.
زردچوبه از دیگر موادی است که به عقیده پزشکان طب سنتی برای درمان سینوزیت مفید است. برای درمان سینوزیت با زردچوبه مقداری عسل، فلفل قرمز، زردچوبه و آب را با هم مخلوط کرده و به مدت سه روز بخورید. این مخلوط به مرور علائم سینوزیت را کاهش میدهد. البته قبل از مصرف مطمئن شوید که به هیچ یک از این مواد حساسیت نداشته باشید.
درمان خانگی سینوزیت
به طور کلی روشهای خانگی معمولا موثر نیستند و تنها برای مدت کوتاهی علائم را کاهش میدهند. برخی از روشهای خانگی برای کاهش و بهبود علائم سینوزیت موثرند که از میان آنها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
درمان سینوزیت با پیاز
پیاز و سیر از جمله موادی هستند که به درمان عفونتهای باکتریایی کمک میکنند. بنابراین شما میتوانید برای بهبود علائم سینوزیت از بخور پیاز کمک بگیرید. برای این کار پیاز را خرد کرده و بجوشانید. هم میتوانید از بخور این محلول استفاده کنید و هم آب آن را بنوشید.
درمان سینوزیت با عسل
استفاده از عسل درواقع به عنوان یک راه برای پیشگیری از ابتلا به سینوزیت توصیه میشود. نوشیدن ترکیب عرق اسطوخودوس، بهارنارنج، بادرنجوبه و عسل برای این کار مفید است. اما نمیتوان از آن به عنوان یک راهکار قطعی برای درمان سیوزیت یاد کرد.
شستشوی بینی و درمان سینوزیت

شستشوی بینی با محلولهای شوینده و نمکی یا محلولهای سینوزیت، در درمان سینوزیت و آلرژیهای فصلی موثر است. محلولهای شستشوی بینی را میتوانید در خانه درست کنید. برای این کار یک فنجان آب گرم را با نصف قاشق چایخوری نمک و نصف قاشق چایخوری جوش شیرین ترکیب کنید و بینی خود را با آن شستشو دهید. مخلوط نمک و جوش شیرین به تخلیه عفونت سینوسها و تسکین حساسیت کمک میکند.
درمان سینوزیت با بخور آب گرم
استفاده از بخور آب گرم به مرطوب شدن مجاری هوایی و کاهش التهاب و درمان ترشحات پشت حلقی کمک میکند. تنها چیزی که در این مورد باید به آن توجه کنید این است که مواظب باشید پوست صورتتان در معرض بخار آب دچار سوختگی نشود. همچنین پیشنهاد میکنیم از بخور با عصاره اکالیپتوس هم غافل نشوید. اکالیپتوس به رفع گرفتگی بینی کمک میکند.
درمان سینوزیت کودکان

اگر کودک شما علائم سینوزیت را دارد حتما به پزشک مراجعه کنید تا مطمئن شوید به سینوزیت مبتلاست یا خیر. برای کودکان به هیچ وجه نباید سر خود دارو تجویز کنید. طبیعتا همه راههای درمانی ذکر شده برای درمان سینوزیت کودکان مناسب نیستند. با این حال میتوان گفت استفاده از اسپری بینی و محلول نمکی و مصرف داروهای مسکن برای کودکان منعی ندارد. البته با تجویز پزشک!
اگر کودک زیر 2 سال دارید بهتر است داروهای سرماخوردگی و رفع گرفتگی بینی مصرف نکند. همچنین خوب است بدانید که بیشتر کودکان بدون نیاز به استفاده از آنتی بیوتیکها درمان خواهند شد. استفاده از آنتی بیوتیک برای درمان سینوزیتهای شدید تجویز میشود.
اگر کودکتان نسبت به روشهای درمانی واکنش نشان نداد و یا علائم سینوزیت در او گسترش پیدا کرد، حتما به یک متخصص گوش و حلق و بینی مراجعه کنید. شاید علت بیماری فرزند شما مربوط به مشکلات ساختاری بینی باشد.
تفاوت سینوزیت و سرماخوردگی

پیش از این اشاره کردیم که علائم اولیه سینوزیت مشابه علائم سرماخوردگی است و در برخی موارد ممکن است با سرماخوردگی اشتباه گرفته شود. با این وجود باید بدانید که این دو بیماری تفاوتهایی با هم دارند. در جدول زیر مهم ترین تفاوتهای سرماخوردگی با سینوزیت را ذکر کردهایم:
علائم سینوزیت | علائم سرماخوردگی |
بیماری ممکن است 4 تا 12 هفته طول بکشد. | بیماری 5 تا 10 روز ادامه دارد. |
نیاز به مصرف دارو در طول دوره درمان دارد. | با روشهای خانگی هم قابل درمان است. |
پیشگیری از آن سخت بوده و نیاز به توجه و مراقبت ویژه دارد. | به راحتی قابل پیشگیری است. |
عوارض درمان نکردن سینوزیت
اگر بیماری سینوزیت درمان نشود ممکن است بیماری بر چشم و گوش افراد تاثیر بگذارد. همچنین درصورت طولانی شدن ممکن است بیماری منجر به بروز عفونتهای جدی تر مانند عفونتهای قلبی و تنفسی بشود. به طور کلی میتوان گفت اگر سینوزین درمان نشود ممکن است عوارض زیر را به دنبال داشته باشد:
- آسیب به اعصاب به بویایی و از بین رفتن کامل حس بویایی
- عفونت و آسیب به چشم و از دست دادن بینایی
- مننژیت
انحراف بینی و سینوزیت

انحراف بینی به معنای کج شدن تیغه بینی به چپ یا راست است. باید گفت در چنین شرایطی که تیغه بینی منحرف شده باشد، مجاری سینوسی باریکتر است. این مسئله اجازه نمیدهد هوا به طور طبیعی در سینوسها جریان پیدا کند و در نتیجه منجر به عفونت، التهاب و بروز سینوزیت میشود. لازم به ذکر است هرچه التهاب و عفونت سینوسها بیشتر باشد فشار بیشتری به بینی وارد شده و علائم سینوزیت شدت بیشتری پیدا میکنند.
از طرفی میتوان گفت انحراف بینی اجازه بیرون رفتن مخاط سینوسی را نمیدهد و در نتیجه مخاط راهی جز تجمع پشت حلق یا بینی نخواهد داشت. جمع شدن مخاط باعث احساس فشار در سر و صورت، گوش درد، گرفتگی بینی و در نتیجه بروز سینوزیت میشود. در نتیجه میتوان گفت اصلاح انحراف تیغه بینی نقش بسیار مهمی در پیشگیری و درمان سینوزیت و برطرف شدن مشکلات تنفسی خواهد داشت.
عمل بینی و سینوزیت
به طور کلی باید گفت جراحی بینی روی استخوان، پوست و غضروف انجام میشود و با سینوسها ارتباطی ندارد. بنابراین ابتلا به سینوزیت تداخلی در عمل بینی ایجاد نمیکند. چه بسا که عمل بینی در برخی موارد میتواند به بهبود و درمان سینوزیت هم کمک کند. پیش از این هم اشاره کردیم که گاهی سینوزیت به دلیل اختلالات ساختاری بینی ایجاد شده و راهی جز جراحی برای درمان آن وجود ندارد. بنابراین اگر شما عمل زیبایی انجام دهید و در این عمل انحراف بینی شما برطرف شود، خودبخود سینوزیتتان هم درمان میشود. (اگر میخواهید درمورد وضعیت تنفس بعد از جراحی اطلاعات بیشتری به دست آورید، پیشنهاد میکنیم مقاله تنفس بعد از عمل بینی را مطالعه کنید.)
اما توجه داشته باشید اگر میخواهید بینی خود را جراحی کنید لازم است ابتدا فرم بینی خود را تشخیص دهید و حتما به پزشکی مراجعه کنید که تخصص و مهارت کافی در جراحی فرم بینی شما داشته باشد تا عوارضهای احتمالی به حداقل برسند و بهترین نتیجه را از عمل بینی بگیرید. اگر برای تشخیص فرم بینی و انتخاب جراح به راهنمایی نیاز دارید کافی است روی دکمه زیر کلیک کنید. کارشناسان ما در زیباکس با شما تماس گرفته و بعد از آنالیز بینی شما، بهترین جراح را متناسب با فرم بینی و سبک جراحی دلخواهتان به شما معرفی میکنند.
علاوه بر این شما میتوانید به صفحه بهترین جراح بینی شیراز مراجعه کنید تا به لیست کاملی از بهترین جراحان و تخصص و رزومه کاری آنها دسترسی داشته باشید.
همه چیز درباره سینوزیت
در این مقاله از زیباکس درمورد سینوزیت که ناشی از التهاب و عفونت سینوسهاست صحبت کردیم. همانطور که گفتیم راههای پیشگیری از سینوزیت عدم مصرف دخانیات، تقویت سیستم دفاعی و مصرف مایعات فراوان است. به علاوه توضیح دادیم که سینوزیت روشهای درمانی متفاوتی مانند مصرف دارو، شستشوی منظم مجرای بینی و استفاده از بخور دارد؛ اما موثرترین روش درمان سینوزیت، خصوصا سینوزیت حاد، روش جراحی است. همانطور که گفتیم اگر مبتلا به سینوزیت باشید نه تنها مشکلی برای روند عمل ایجاد نمیشود، بلکه با یک جراحی درست و اصولی سینوزیت شما درمان خواهد شد.
اگر شما هم سینوزیت دارید و تصمیم گرفتهاید با یک عمل جراحی برای همیشه خود را از شر این مشکل خلاص کنید، پیشنهاد میکنیم برای عمل بینی درمانی و زیبایی همزمان با ما تماس بگیرید. کارشناسان ما بعد از آنالیز دقیق بینی شما بهترین جراحی را به شما معرفی میکنند که در عمل انحراف و زیبایی بینی تخصص دارد. و به صورت فوری و بدون نیاز به انتظار برایتان نوبت ویزیت و عمل دریافت میکنند. برای ارتباط با کارشناسان ما و دریافت مشاوره عمل بینی روی دکمه زیر کلیک کنید.
سوالات متداول
1. بخور چه گیاهی برای سینوزیت مفید است؟
بخور نعنا و اکالیپتوس برای کاهش علائم سینوزیت و درمان آن موثر هستند.
2. درصورت داشتن سینوزیت می توان عمل بینی انجام داد؟
بله، وجود سینوزیت هیچ مانعی برای عمل بینی ایجاد نمی کند. چراکه عمل بینی روی پوست، استخوان و غضروف انجام میشود و هیچ ارتباطی با سینوس ها ندارد.
3. آیا سینوزیت درمان قطعی دارد؟
درمان قطعی و دائمی سینوزیت با جراحی ممکن است. با این وجود برخی درمان های دارویی نیز میتوانند آثار ماندگار و دائمی داشته باشند.